Αποφεύγετε το γάλα; Οι 8 καλύτερες εναλλακτικές του για να επιλέξετε

08:34 24/4/2024 - Πηγή: InStyle

Για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργίες στα γαλακτοκομικά, προτιμήσεις για vegan ή απλά απέχθεια για το παραδοσιακό αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, η σειρά υποκατάστατων γάλακτος χωρίς… γαλακτοκομικά μπορεί να προσφέρει μια… ευπρόσδεκτη λύση. Είτε αναζητάτε μια κρεμώδη προσθήκη στον καφέ, είτε ένα ευέλικτο συστατικό για μαγειρικές δημιουργίες, τα μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα προσφέρουν άφθονες επιλογές για να ταιριάζουν σε διαφορετικές προτιμήσεις και διατροφικές ανάγκες.

Το μη γαλακτοκομικό γάλα σάς παρέχει διάφορες επιλογές για άτομα που είναι vegan ή έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές τροφίμων.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας είναι ο πρωτοπόρος στο βασίλειο του μη γαλακτοκομικού γάλακτος, φτιαγμένο από μουσκεμένους και αλεσμένους κόκκους σόγιας. Πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, πρωτεΐνες και σίδηρο, το γάλα σόγιας μπορεί να… υπερηφανεύεται για τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών και χοληστερόλης από το αντίστοιχο του γαλακτοκομικού. Η διακριτική, γλυκιά, κρεμώδης γεύση του, το καθιστά μια ευέλικτη επιλογή για διάφορες μαγειρικές εφαρμογές.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου, παρόμοιο με το γάλα σόγιας, κατέχει πρωταρχική θέση στην κατηγορία γάλακτος μη γαλακτοκομικών. Παρασκευασμένο με μούλιασμα αμυγδάλων σε νερό και ανάμειξή τους, το γάλα αμυγδάλου προσφέρει μια ήπια, γλυκιά γεύση με πιο αραιή υφή. Οι εμπορικές ποικιλίες συχνά περιλαμβάνουν πρόσθετα γλυκαντικά και βιταμίνες για ενισχυμένη γεύση και θρεπτική αξία.

Γάλα βρώμης

Η αύξηση της δημοτικότητας του γάλακτος βρώμης, κυρίως με επικεφαλής το Oatly, προέρχεται από την κρεμώδη υφή του και την ήπια, ξηρή γεύση του. Η βρώμη εμποτίζεται, αλέθεται και στραγγίζεται για να δημιουργηθεί μια ινώδης βάση, καθιστώντας το γάλα βρώμης ιδανικό υποκατάστατο για το αγελαδινό γάλα σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων και καφέδων όπως, καπουτσίνο και λάττε.

Γάλα κάσιους

Το γάλα κάσιους, μια άλλη εναλλακτική λύση με βάση τους ξηρούς καρπούς, προσφέρει κρεμώδη υφή και ξεχωριστή γεύση ξηρών καρπών. Τα αλεσμένα κάσιους αναμεμειγμένα με νερό δημιουργούν ένα γάλα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με βιταμίνες και μέταλλα. Η ευελιξία και ο πλούτος του, το καθιστούν αγαπημένο τόσο για ποτό, όσο και για μαγειρική χρήση.

Credit: 123RFΓάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι το υγρό που εξάγεται με την διαδικασία αποστράγγισης του ενδοσπερμίου του καρπού της καρύδας και αναμειγνύεται με νερό. Το γάλα καρύδας καταναλώνεται ως ρόφημα και είναι γνωστό για την πλούσια γεύση και την κρεμώδη σύστασή του. Προτιμάται στις κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ανατολικής Αφρικής και της Καραϊβικής.

Γάλα μπιζελιού

Το γάλα μπιζελιού, σε αντίθεση με άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης, περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D με το αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, νέα έρευνα δείχνει ότι το γάλα μπιζελιού περιέχει παρόμοια ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών, με το αγελαδινό γάλα. Το γάλα μπιζελιού προσφέρει μια εναλλακτική λύση, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες στη σόγια ή στους ξηρούς καρπούς.

Γάλα κάνναβης

Το γάλα κάνναβης, κατασκευασμένο από σπόρους κάνναβης αναμεμειγμένους με νερό, προσφέρει απαραίτητα αμινοξέα και υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Με ξηρή, ελαφρώς γλυκιά γεύση και απαλή υφή, το γάλα κάνναβης χρησιμεύει ως θρεπτική προσθήκη.

Γάλα φιστικιού

Τα μουλιασμένα φιστίκια Αιγίνης αναμεμειγμένα με νερό δημιουργούν γάλα φιστικιού, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια, ξηρή γεύση και την κρεμώδη υφή του. Αν και σχετικά ακριβό, η μοναδική γεύση και τα θρεπτικά οφέλη του γάλακτος φιστικιού το καθιστούν μια πολύτιμη προσθήκη σε ροφήματα και συνταγές χωρίς γαλακτοκομικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα