Η Black Friday γεννήθηκε μια μέρα σαν κι’ αυτή τον Νοέμβριο του 1924 στη Νέα Υόρκη

Είναι η μέρα που κάθε fashionista περιμένει ευλαβικά. Έχει ετοιμάσει τη καθιερωμένη λίστα, φορά τα trendy sneakers της και… ξεχύνεται στα μαγαζιά.

Ας πάμε όμως λίγο πίσω να δούμε πως ξεκίνησαν όλα. Βρισκόμαστε στο 1924, η Αμερική είναι σε πλήρη οικονομική άνθηση και τα κορίτσια που μόλις βγήκαν από τη μεταπολεμική ύφεση, αγοράζουν όσο ποτέ άλλοτε στην αμερικανική ιστορία. Η φούσκα της Wall Street (αυτή που θα οδηγήσει στη συνέχεια στο οικονομικό

κραχ του 1929) ξεκινά την ίδια στιγμή που γεννήθηκε η Black Friday.

Στη Νέα Υόρκη εκείνη τη χρονιά ο ενθουσιασμός και η επιθυμία για δώρα για τα επερχόμενα Χριστούγεννα εκτοξεύεται στα ύψη. Οι βιτρίνες αστράφτουν από πούλιες, χάντρες και φτερά. Είναι το σύμβολο της νέας μόδας, αυτής της νέας εμφάνισης της δεκαετίας του 1920 που λαχταρούν όλες οι γυναίκες και η ξέφρενη εποχή του charleston.

@AliceYoon

Στην Herald Square, το Macy’s μετά από μήνες εργοταξίων πρόκειται να εγκαινιάσει την ολοκαίνουργια έδρα του. Αγόρασε ολόκληρο το τετράγωνο, που επεκτείνεται μέχρι την 4η Λεωφόρο, με διακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αφιερωμένα στα… ψώνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο.

Για να γιορτάσουν τα νέα εγκαίνια, οι ιδιοκτήτες οργανώνουν μια καταπληκτική παρέλαση κοστουμιών μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών η οποία και καθιερώνεται τα επόμενα χρόνια. Οι εργαζόμενοι του νέου γιγαντιαίου πολυκαταστήματος είναι χιλιάδες και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Η Αμερική είναι η χώρα των ευκαιριών. Κανείς στην πόλη δεν θέλει να χάσει το πάρτι, και τα κορίτσια προετοιμάζονται για αυτή τη στιγμή εδώ και μέρες, θέλοντας να είναι τα πρώτα που θα αρπάξουν τα νέα μοντέρνα καπέλα και τα παπούτσια με τακούνι και με λουράκι στον αστράγαλο.

@ artembeliaikin

Τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη κάνει πολύ κρύο, ωστόσο όλοι φτάνουν ενθουσιασμένοι στην παρέλαση του Macy’s, και είναι έτοιμοι για τις  Χριστουγεννιάτικες αγορές τους που για την περίσταση το κατάστημα αποφάσισε να λανσάρει αξεπέραστες προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις. Οι πόρτες του κτιρίου του Macy’s ανοίγουν. Οι υπάλληλοι αρχίζουν να συμπληρώνουν με μαύρο στυλό (με το κόκκινο αναγράφονται οι ζημιές) τα λογιστικά βιβλία όπου καταγράφονται οι αγορές. Δεν σταματούν να γράφουν…. Τα έσοδα εκτινάσσονται στα ύψη. Οι ώρες περνούν, τα τετράδια είναι γεμάτα αριθμούς, παραγγελίες, σημειώσεις και λογαριασμούς. Μια ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών του 1924, ρέουν ποτάμια από μαύρο μελάνι. Και ναι, είναι Παρασκευή!

@markusloke

Keywords
Τυχαία Θέματα