Βασίλισσα Margrethe της Δανίας: Τα εντυπωσιακά κοσμήματα που κληροδοτεί στη νύφη της

18:30 12/1/2024 - Πηγή: InStyle

Στις 14 Ιανουαρίου η 83χρονη βασίλισσα Margrethe παραιτείται έπειτα από 52 χρόνια στον θρόνο. Μια παραίτηση που ανακοινώθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκπλήσσοντας τον λαό της Δανίας.

Στον θρόνο μετά τη Margrethe θα ανέβει ο μεγαλύτερος γιος της Frederik, με τη Mary ως βασιλική σύζυγος.

Ως πριγκίπισσα του θρόνου, η Mary έχει ήδη όλη τη μόδα, τους στιλίστες και τα αξεσουάρ που θα μπορούσε να χρειαστεί. Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο,

η γεννημένη στην Αυστραλία “κοινή θνητή” θα αποκτήσει πρόσβαση και σε κάτι άλλο: ένα σεντούκι με υπέροχα κοσμήματα που θα φορέσει η βασίλισσα. Και μόνο η βασίλισσα!

Το βασιλικό σμαραγδένιο σετ κοσμημάτων

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας είναι η μόνη ευρωπαϊκή βασιλική οικογένεια που μπορεί να αναγάγει την καταγωγή της απευθείας στον Gorm the Old και στους πρώτους βασιλιάδες της χώρας τους.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει στέψη για περισσότερα από 400 χρόνια και μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα δεν υπήρχαν κοσμήματα του στέμματος.

Τότε ήταν που η βασίλισσα Sophie Magdalen αποφάσισε να διορθώσει την κατάσταση, υπαγορεύοντας στη διαθήκη της ότι τα κοσμήματά της πρέπει να μεταβιβάζονται από βασίλισσα σε βασίλισσα, εκφράζοντας παράπονο γι’ αυτό:

“Σε αυτόν τον βασιλικό οίκο, υπάρχουν τόσο λίγα κοσμήματα και καθόλου κοσμήματα του στέμματος”.

Credit: Kongernes Samling ©

Πολλά από τα αρχικά κοσμήματά της επανασχεδιάστηκαν στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1840, από τον Γερμανό χρυσοχόο C.M. Weisshaupt & Sons για τη βασίλισσα Caroline Amalie.

Πιθανότατα το πιο σημαντικό είναι το Crown Emerald Parure.

Δημιουργήθηκε το 1840 και αποτελείται από ένα διάδημα, ένα περιδέραιο, μια καρφίτσα που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να φορεθεί σε διάφορα μικρότερα κομμάτια, καθώς και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια – όλα διακοσμημένα με λαμπρά διαμάντια και σμαράγδια.

Τα μεγαλύτερα σμαράγδια δόθηκαν στη βασίλισσα Sophie Magdalene από τον σύζυγό της βασιλιά Christian VI το 1723 για να γιορτάσει τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, που έγινε Frederick V.

Έχει φορεθεί συχνά από τη βασίλισσα Margrethe σε κρατικές εκδηλώσεις, και πιο συγκεκριμένα στην Πρωτοχρονιάτικη Δεξίωση.

Το σετ από μαργαριτάρια και ρουμπίνια

Αυτό το σετ του 1842 αποτελείται από μερικά από τα παλαιότερα κοσμήματα της Δανίας.

Περιλαμβάνει ένα μεγάλο μαργαριταρένιο κολιέ, σκουλαρίκια με μαργαριτάρια, ρουμπίνια και διαμάντια και μια μεγάλη καρφίτσα με μαργαριτάρια, ρουμπίνια και διαμάντια, τα οποία μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους.

Η βασίλισσα Margrethe φορούσε μερικές φορές την καρφίτσα συνδεδεμένη με το περιδέραιο. Υπάρχουν επίσης δύο μικρές κλειδαριές που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

Credit: Kongernes Samling ©

Τα μεγάλα μαργαριτάρια στο κολιέ μπορούν ενδεχομένως να αποδοθούν στην κόρη του Christian IV, Leonora Christina Ulfeldt, η οποία φοράει ένα μεγάλο μαργαριταρένιο κολιέ σε ένα πορτρέτο του 1647.

Πιστεύεται ότι όταν φυλακίστηκε για 22 χρόνια επειδή υποστήριξε τον σύζυγό της, ο οποίος συνελήφθη για απόπειρα δηλητηρίασης της βασιλικής οικογένειας, τα μαργαριτάρια πέρασαν στη βασίλισσα Charlotte Amalie. Έγινε βασίλισσα το 1670.

Σύμφωνα με τον Peter Kristiansen στο βιβλίο του Power, Splendour and Diamonds, τα μαργαριτάρια θα μπορούσαν να είναι μαργαριτάρια του νορβηγικού ποταμού, καθώς οι Δανές βασίλισσες του 1600 είχαν αποκλειστικά δικαιώματα για την αλιεία μαργαριταριών στη Νορβηγία.

To σετ από ροζ διαμάντια

Κατασκευασμένη και πάλι το 1840 για τη βασίλισσα Caroline Amalie, αυτό το σετ αποτελείται από μια σειρα από ροζ διαμάντια, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε δύο κολιέ, και μια καρφίτσα που μπορεί να γίνει τέσσερις μικρότερες καρφίτσες.

Credit: Kongernes Samling ©

Η βασίλισσα Louise, μητέρα της βασίλισσας Alexandra (σύζυγος και βασίλισσα σύζυγος του Edward VII) και η αυτοκράτειρα Maria Feodorvna φόρεσαν τη ζώνη σε πολλές περιπτώσεις.

Το λαμπερό διαμαντένιο σετ

Αυτό το σετ δημιουργήθηκε το 1840 από τον Weishaupt, για να το φορέσει η βασίλισσα Caroline στην τελευταία στέψη της Δανίας εκείνο το έτος.

Credit: Kongernes Samling ©

Το πολυτελές κολιέ είναι διακοσμημένο με διαμάντια που ανήκαν σε διάφορες βασίλισσες της Δανίας: Sophie Magdalene, Juliane Marie και Caroline Mathilde, καθώς και μια πριγκίπισσα: Charlotte Amalie.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Royal Watcher, η βασίλισσα Louise μπόρεσε να πάρει το κολιέ στο Λονδίνο για τον γάμο του εγγονού της, του μελλοντικού Γεωργίου Ε’.

Το parure περιλαμβάνει επίσης διαμαντένια σκουλαρίκια και ένα εντυπωσιακό λουλουδάτο κορσάζ, το τελευταίο από τα οποία έχει κίτρινα διαμάντια στο κέντρο αρκετών από τα λουλούδια.

Είναι φτιαγμένο “en tremblant”, ώστε τα λουλούδια να κινούνται καθώς περπατάει η κοπέλα που το φοράει.

Keywords
Τυχαία Θέματα