Επιπεφυκίτιδα: Πως να τις αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις αιτίες

Γράφει ο Βαρδαβάς Ευριπίδης, Οφθαλμίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές και διαδεδομένες οφθαλμικές παθήσεις του ματιού. Χαρακτηρίζεται από μια φλεγμονώδη κατάσταση του επιπεφυκότα δηλ. της λεπτής διαφανούς μεμβράνης που καλύπτει το άσπρο μέρος του βολβού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Μπορεί να εμφανισθεί σε οξεία ή χρόνια μορφή. Τα σημάδια που δείχνουν γενικά την παρουσία μιας επιπεφυκίτιδας είναι: ερυθρότητα, ελαφρύ οίδημα των βλεφάρων και του επιπεφυκότα

και κυρίως σε ιογενείς μορφές εμφανίζονται μικρές αιμορραγίες στον βολβικό ή βλεφαρικό επιπεφυκότα.

Τα κυριότερα συμπτώματα από τα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε την επιπεφυκίτιδα από την αλλεργία είναι η υπερβολική δακρύρροια, κολλώδεις εκκρίσεις (τσίμπλα)που συχνά κολλούν στις βλεφαρίδες, αίσθημα καύσου, αίσθημα ξένου σώματος και φωτοφοβία.

Ποιά είναι τα αίτια της επιπεφυκίτιδας;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την επιπεφυκίτιδα. Σίγουρα, μεταξύ αυτών, οι πιο κοινές είναι οι λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια,ιούς,κλπ αλλά και σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως είναι τα φάρμακα,τα καλλυντικά κλπ, σε φυσικούς παράγοντες όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο καθώς και σε αλλεργία. Η επιπεφυκίτιδα,στην οξεία μορφή της, συνοδεύεται συχνά από ήπιο πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και πρησμένους λεμφαδένες. Η υγιεινή των χεριών, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι σίγουρα σημαντική. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης σε άλλους ανθρώπους. Μικροβιακή και αλλεργική επιπεφυκίτιδα: χαρακτηριστικά Γενικά, η θεραπεία διαφέρει ανάλογα του τύπου της επιπεφυκίτιδας. Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες στην περίπτωση μικροβιακής επιπεφυκίτιδας, ενώ σε περιπτώσεις αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται χρήση οφθαλμικών σταγόνων με αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από τον οφθαλμίατρο για τον ακριβή τύπο της πάθησης και κατά συνέπεια και της κατάλληλης θεραπείας.

Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα είναι αναμφίβολα ο πιο συχνός τύπος. Μπορούμε να την διακρίνουμε σε: α)ιογενή επιπεφυκίτιδα, πολύ μεταδοτική και είναι η μόνη που εμφανίζει εκκρίσεις, που συχνά επηρεάζουν πρώτα το ένα μάτι και στη συνέχεια και το άλλο β)η πυώδης επιπεφυκίτιδα, οξεία φλεγμονώδης κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόκκινα μάτια και άφθονες πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα βλεφάρων και έντονο ερεθισμό.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα περιλαμβάνει δύο τύπους: την εποχιακή και την χρόνια, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία εμφανίζεται.Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα προκαλούνται γενικότερα από γύρη, βότανα και εποχιακά φυτά ενώ στη δεύτερη περίπτωση από τρίχες ζώων, μούχλα και σκόνη. Και στις δύο περιπτώσεις μια καλή αντιμετώπιση είναι η αποφυγή αυτών των παραγόντων για τη μείωση των συμπτωμάτων, ακόμη και κατά την οξεία φάση της νόσου. Μια προσεκτική εξέταση των συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντική για την σωστή διάγνωση της επιπεφυκίτιδας και είναι προφανές ότι η εξέταση από οφθαλμίατρο παραμένει η μοναδική διαδικασία επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος που αφορά την υγεία των ματιών.

The post Επιπεφυκίτιδα: Πως να τις αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις αιτίες appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα