Βιταμίνη D: Πόσο απαραίτητη είναι στον οργανισμό μας;

Γράφει η Μαρία Προκοπίου, Ενδοκρινολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η κυριότερη πηγή βιταμίνης D για τα παιδιά και τους ενήλικες είναι η έκθεση στο ηλιακό φως. Πολύ λίγες τροφές περιέχουν ή είναι εμπλουτισμένες σε βιταμίνη D. Γι’ αυτό και το κύριο αίτιο της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι η περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως.

Ως έλλειψη

βιταμίνης D έχουν οριστεί τα επίπεδα βιταμίνης 25(OH)VitD < 20ng/ml και ως ανεπάρκεια τα επίπεδα βιταμίνης 25(OH)VitD μεταξύ 21 και 29 ng/ml . Περίπου το 20-100% των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Τα παιδιά και οι ενήλικες αποτελούν, εξίσου, ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη ή ανεπάρκειά της.

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει ως συνέπεια διαταραχές στα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου (μειωμένη απορρόφησή τους από τις τροφές μέσω του εντέρου), στον μεταβολισμό των οστών και την εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας.

Η βιταμίνη D εκτός από τα οστά φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές άλλες λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος, αφού υποδοχείς βιταμίνης D υπάρχουν στο λιπώδη ιστό, στους μυς, στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, σε καρκινικά κύτταρα, στην καρδιά, στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, στο δέρμα, στα παγρεατικά β-κύτταρα (παράγουν την ινσουλίνη).

The post Βιταμίνη D: Πόσο απαραίτητη είναι στον οργανισμό μας; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα