Ο Γιώργος Περρής μιλάει στο altsantiri.gr λίγο πριν τις ζωντανές του εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

Είναι πολύ σημαντικό νέοι άνθρωποι, νέοι καλλιτέχνες να επιμένουν σε αυτό που λέμε ποιότητα. Αν και έχει γίνει σχεδόν κλισέ το να την επικαλούμαστε, από την άλλη όταν για παράδειγμα η πλειοψηφία των ψυχαγωγικών προγραμμάτων της τηλεόρασης είναι για κλάματα ή μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας δεν ακούγεται, τότε θα πρέπει να φωτίζουμε κάθε τι ενέχει μία πραγματική αξία.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Γιώργος Περρής. Μουσικός, συνθέτης, στιχουργός που ερμηνεύει τραγούδια σε τρεις γλώσσες. Από μικρός ξεκίνησε με πιάνο, για να

συνεχίσει βέβαια με το τραγούδι και ενώ σπούδασε στο Καποδιστριακό, η πορεία του στη μουσική αποδείχθηκε λαμπρή.

Από πολύ νέος ο Γιώργος ξεχώρισε με εμφανίσεις, δισκογραφία και συνεργασίες, εντός και εκτός χώρας, με σπουδαία ονόματα. Μεγάλη στιγμή το 2008 όταν ο Μάριος Φραγκούλης τον προσκαλεί στο Αθηνών Αρένα και βρίσκεται επί σκηνής με πολύ σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Lara Fabian, Lucio Dalla, Justin Hayward και Madeleine Peyroux.

Αλλά ας έρθουμε στο σήμερα καθότι πλησιάζουν οι μέρες των δύο μεγάλων ζωντανών εμφανίσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα του δουλειά που έγραψαν για αυτόν οι αγαπημένες του ελληνικού κοινού Ευανθία Ρεμπούτσικα και Λίνα Νικολακοπούλου και όχι μόνο. Θα ακούσουμε επίσης το καινούργιο single, από το δεύτερο αγγλόφωνο δίσκο του, που θα κυκλοφορήσει διεθνώς τον Μάιο με τίτλο “How Many Does it Take” όπως και το τραγούδι «Γυναίκα» από τη συμμετοχή του στο δίσκο «Πολιορκημένος χρόνος» του Τίτου Πατρίκιου και του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Δεν θα λείψουν και οι διασκευές σε τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών όπως οι Χαρούλα Αλεξίου, Charles Aznavour, George Michael, REM και άλλοι.

Εμείς τον βρήκαμε στις προετοιμασίες και του κάναμε κάποιες ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα. Απολαύστε λοιπόν Γιώργο Περρή…

-Ποιο είδος ή είδη μουσικής άκουγες ως έφηβος;

Είχα πολύ περίεργα γούστα για την ηλικία μου!!! Άκουγα πολύ Χατζιδάκι, Μούσχουρη, κάποια στιγμή με είχε πιάσει μια τρέλα και άκουγα Μαρία Κάλλας από το πρωί μέχρι το βράδυ! Κάπου γύρω στο Λύκειο άρχισα να μελετάω πολύ τους δικούς μας έντεχνους, τον Γιώργο Νταλάρα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τη Χαρούλα Αλεξίου, αλλά ταυτόχρονα και κάποιους ξένους όπως η Lara Fabian την οποία λάτρεψα, τον George Michael και τον Sting. Παράλληλα, επειδή μάθαινα πιάνο, άκουγα και πολλή κλασική μουσική.

-Ποια ήταν η πρώτη συναυλία που πήγες;

Στο Καλλιμάρμαρο το 1987, ήμουν 4 ετών. Μάνος Χατζιδάκις-Σταύρος Ξαρχάκος-Νάνα Μούσχουρη. Θυμάμαι ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια αυτής της συναυλίας.

-Τραγουδάς σε τρεις γλώσσες. Εσύ ο ίδιος φέρεις δυο χώρες μέσα σου. Ποια είναι η γλώσσα με την οποία μπορείς να εκφραστείς πιο βαθιά;

Ακριβώς επειδή μεγάλωσα με μία «διχοτομία», ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έμαθα από μικρός να μπλέκω γλώσσες, ήχους, μυρωδιές και αισθήματα. Κατάλαβα επίσης με τα χρόνια ότι η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο στην έκφραση. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο χαμογελάνε και κλαίνε στην ίδια γλώσσα. Εκφράζομαι απολύτως ισάξια και στις 3 γλώσσες, ανάλογα τη στιγμή και το τι έχω μέσα μου.

-Αν έπρεπε να διαλέξεις τρία τραγούδια σου για να δείξεις μουσικά σε κάποιον το «ποιος είσαι», ποια θα ήταν αυτά;

Το «Ποιος φοβάται την αγάπη», το “Broken vow” και “How many does it take”.

-Ποια μπαλάντα, ελληνική ή/και ξένη, θα ήθελες να είχες ερμηνεύσει πρώτος;

Το “Je t’aime” και το «Δικαίωμα».

-Όταν είσαι ερωτευμένος τραγουδάς στο ταίρι σου;
Όταν είμαι ερωτευμένος, τραγουδάω παντού ολημερίς κι ολονυχτίς. Στο ταίρι μου ενδεχομένως να τραγουδήσω σιγανά στο αυτί τη νύχτα.

-Έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μοιράσου μαζί μας μια ξεχωριστή εμπειρία από κάποια από αυτές τις «περιπέτειες»…
Είναι ατελείωτες οι ιστορίες που θα μπορούσα να σας πω. Μέσα στα χρόνια έχω συλλέξει αναμνήσεις τρομερά συγκινητικές αλλά και άλλες πολύ αστείες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το υπέροχο «Είσαι και δικός μας τώρα» που μου φώναξε ένας Καναδός φαν σε μία συναυλία στο Μόντρεαλ! Όπως επίσης θυμάμαι κάποια συγκλονιστικά μέρη όπως η Μπανγκόκ και η Αυστραλία, ή τα βουνά του Κεμπέκ και το Μεξικό. Θυμάμαι μια συναυλία στο Σικάγο όπου την ώρα που έβγαινα να τραγουδήσω έκανα μία απότομη κίνηση και σκίστηκε το παντελόνι μου (δεν θέλετε να ξέρετε που) και επειδή δεν προλάβαινα να αλλάξω έκανα ολόκληρη συναυλία με τρύπα στο παντελόνι!

-Έχεις από μικρός συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και όχι μόνο. Ποια συνεργασία από αυτές σε έχει αλλάξει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για κάποια νέα συνεργασία στο μέλλον;

Από όλες τις συνεργασίες μου έμαθα. Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που μας έδεσε φιλία ζωής και με άλλους που δεν ταιριάζαμε σε τίποτε άλλο εκτός από τη δουλειά. Εκεί έμαθα να ξεχωρίζω το έργο από τον άνθρωπο. Από όλους κάτι πήρα. Από το να υπηρετώ το ρεπερτόριο που με εκφράζει, όποιο κι αν είναι το κόστος, μέχρι να μάθω να είμαι τρομερά απαιτητικός πρωτίστως με τον εαυτό μου. Αυτό που συνειδητοποίησα πάντως είναι πως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί όπως ο Michel Legrand, η Lara Fabian, ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι, είναι πραγματικά γενναιόδωροι. Με άλλαξε όταν κατάλαβα ότι το να είσαι καλά με τον εαυτό σου και κατ’επέκταση να μοιράζεσαι απλόχερα και γενναιόδωρα αυτό που είσαι με τους άλλους είναι στάση ζωής, φέρνει το καλό κοντά σου. Φυσικά και υπάρχουν σχέδια για συνεργασίες, αλλά ακόμα δυστυχώς δεν μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας! Εύχομαι σύντομα!

-Τον Μάιο θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος αγγλικός σου δίσκος. Είναι τα αγγλικά ένα εισιτήριο για τον κόσμο/διεθνή καριέρα; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις σε αυτόν το δίσκο;

Ο δίσκος αυτός είναι για μένα ο δίσκος της «απελευθέρωσης». Αφαίρεσα από πάνω μου όλες τις ανασφάλειες και τα εμπόδια που έβαζα εγώ στον εαυτό μου και αποφάσισα να συν-γράψω όλα τα τραγούδια του δίσκου, τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους και να μοιραστώ με το κοινό μου αυτά που ήθελα να τους πω, δηλαδή -επί της ουσίας- όλη μου τη ζωή. Με αυτήν την έννοια, ο δίσκος αυτός είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή για μένα, με άλλαξε παντελώς. Είχα επίσης την τύχη να συνεργαστώ με παραγωγούς όπως ο Eric Rosse ο οποίος συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως οι Maroon 5 και η Tori Amos, αλλά και δημιουργούς όπως η Sasha Sloan που έχει γράψει τραγούδια για τον John Legend και τον Steve Aoki. Τα αγγλικό είναι όντως ένα διαβατήριο για να ακουστεί η μουσική σου σε ένα πιο ευρύ κοινό, αλλά κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα το πετύχεις, ειδικά στη σημερινή χρονική συγκυρία, όπου με την κρίση στη δισκογραφία διεθνώς τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα. Θέλει ατελείωτη δουλειά, ιδρώτα, κόπο, προσπάθεια και κυρίως να μην το βάζεις κάτω ποτέ.

-Ποια είναι τα πλάνα σου για το 2019;

Κατ’αρχάς τον Μάιο θα κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες ο νέος μου αγγλικός δίσκος με τίτλο “Who I’m meant to be”, ενώ πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο κοινός μας δίσκος με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Λίνα Νικολακοπουλου. Ο δίσκος αυτός είναι ορόσημο αλλά και ασπίδα για μένα, η συνεργασία με αυτές τις δύο σπουδαίες γυναίκες είναι μία μεγάλη ευλογία και τύχη. Τον Μάιο θα βρίσκομαι στην Αμερική και στον Καναδά για την προώθηση του αγγλικού δίσκου, ενώ από τον Ιούνιο θα προβάλλεται στο αμερικάνικο κανάλι PBS το δεύτερο μου τηλεοπτικό αφιέρωμα, από τη συναυλία στο Ηρώδειο με εκλεκτή μου καλεσμένη την Αυστραλέζα σούπερ σταρ Tina Arena. Το καλοκαίρι θα κάνω κάποιες συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ αργότερα θα ξεκινήσω περιοδεία στο εξωτερικό!

Πληροφορίες για τις συναυλίες:

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερομηνία : 1η Απριλίου
Διεύθυνση : 30ης Οκτωβρίου 2 – Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης : 21.00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ – ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνία : 8 Απριλίου
Διεύθυνση : Ιπποκράτους 9 – Αθήνα
Ώρα έναρξης : 21.00

Παίζουν οι μουσικοί :
Στάθης Σούλης : Πιάνο
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος : Πλήκτρα
Αλέξανδρος Τράμπας : Μπάσο
Δημήτρης Στασινός : Κιθάρες
Κώστας Μυλωνάς : Τύμπανα

Keywords
θεσσαλονικη, αθηνα, εμφανισεις, lucio dalla, justin, νέα, single, συμμετοχή, rem, Αννα Νταλαρα, ελλαδα, γαλλια, legrand, eric, john, legend, pbs, ηρωδειο, σταρ, tina, arena, καλοκαιρι, κυπρος, θεατρο, ακροπολ, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, lucio dalla, νανα μουσχουρη, αθηνων αρενα, διαβατηριο, χωρες, αυστραλια, δουλεια, μουσικη, ονοματα, οροσημο, περιεργα, σημερινη, σταρ, τραγουδια, τυχη, φιλια, ωρα, pbs, αλεξιου, αμερικη, αναμνησεις, ασπιδα, αυτι, βουνα, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δευτερο, δυστυχως, ευλογια, υπαρχει, εκφραση, εννοια, επρεπε, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ειδος, ηλικια, καποδιστριακο, κινηση, κλασικη μουσικη, λυκειο, λινα νικολακοπουλου, μεξικο, μπορεις, μαρια, μυλωνας, νυχτα, ξερετε, ολη μου τη ζωη, πιανο, ποιοτητα, πρωι, συντομα, συμμετοχή, σικαγο, σουπερ, σχεδια, σχεδιο, τι ειναι, τρια, τρελα, φυσικα, φορα, χατζιδακις, ακροπολ, arena, ειδη, eric, ερωτησεις, γλωσσες, john, justin, legrand, legend, rem, single, tina, υπεροχο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα