Αλλαγή «πορείας» από τον Μπάιντεν: «Θα ήταν μεγάλο λάθος να καταλάβεις την Γάζα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει τη δέσμευση για πολιτική λύση, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την επιδρομή στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πώς κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι η κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος» και ότι η λύση

των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

«Ξεκαθάρισα στους Ισραηλινούς ότι πιστεύω πως είναι μεγάλο λάθος να καταλάβουν τη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Φρανσίσκο.

«Δεν νομίζω ότι αυτό λειτουργεί», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μετά τον πόλεμο η Γάζα θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί, να απορρυθμιστεί και να ανοικοδομηθεί» και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να βρει μια «πολιτική κυβέρνηση» για να κυβερνήσει τον θύλακα, ο οποίος διοικείται από τη Χαμάς από το 2006.

Ο Ισραηλινός ηγέτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο «κατοχής» της Γάζας, αν και πολλοί τη θεωρούν ήδη κατεχόμενο έδαφος, επειδή το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της, παρά το γεγονός ότι έχει αποσύρει επισήμως τις δυνάμεις και τους εποίκους του το 2005.

Μιλώντας, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε την επιδρομή του στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας, ο Μπάιντεν είπε ότι συζήτησε επίσης με τους ισραηλινούς ηγέτες την ανάγκη να είναι «απίστευτα προσεκτικοί» στις ενέργειές τους στο νοσοκομείο, κάτω από το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς έχει χτίσει το στρατιωτικό της στρατηγείο.

Ταυτόχρονα όμως, αξιωματούχοι του νοσοκομείου και η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, αρνούνται τον ισχυρισμό.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μιλούσε στα μέσα ενημέρωσης μετά από μια τετράωρη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η αιματοχυσία είναι η «λύση των δύο κρατών», με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ζουν δίπλα-δίπλα.

Επιπλέον επανέλαβε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με το στρατιωτικό αρχηγείο στο Αλ Σίφα και δήλωσε ότι η Χαμάς διαπράττει εγκλήματα πολέμου στεγάζοντας μια τέτοια εγκατάσταση κάτω από ένα νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα νοσοκομεία μπορούν να χάσουν το προστατευόμενο καθεστώς τους εάν χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αλλά πρέπει επίσης να δίνεται στους πολίτες αρκετός χρόνος για να διαφύγουν και κάθε επίθεση πρέπει να είναι ανάλογη με τον στρατιωτικό στόχο -θέτοντας το βάρος στο Ισραήλ να αποδείξει ότι το νοσοκομείο ήταν ένας αρκετά μεγάλος στρατιωτικός στόχος για να δικαιολογήσει την πολιορκία εναντίον του.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ μπήκε στην αλ-Σίφα, με περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων με όπλα, και ότι το Ισραήλ είχε την υποχρέωση να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή κατά την επιδίωξη στόχων.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν αναζητά μόνο μαχητές της Χαμάς αλλά και τους αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων ένας τρίχρονος πολίτης των ΗΠΑ, που κρατούνται στη Γάζα για περισσότερο από ένα μήνα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται του Ισραήλ κατά διαστήματα επί 16 χρόνια και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας για να λογοδοτήσει για πολιτικές αποτυχίες και αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που μπορεί να οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς, τη χειρότερη στην ιστορία της χώρας.

Διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους απαιτώντας να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «ελαφρώς αισιόδοξος» ότι θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.

«Δεν θέλω να προτρέξω εδώ γιατί δεν ξέρω τι συνέβη τις τελευταίες τέσσερις ώρες, αλλά έχουμε λάβει μεγάλη συνεργασία από το Κατάρ», είπε όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς διατηρεί πολιτικό γραφείο, έχει ηγηθεί της διαμεσολάβησης μεταξύ της ομάδας και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγή, Μπάιντεν, Γάζα,allagi, bainten, gaza