Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσετε αν δεν έχετε ταυτότητα, τι ισχύει αν είναι κομμένη

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ όποιος δεν έχει ταυτότητα μπορεί να ψηφίσει στις εκλογές 2023 με δίπλωμα ή βιβλιάριο ενώ δεκτή γίνεται ακόμη και η κομμένη ταυτότητα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του Ν. 2690/1999 (Α' 45), όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 3731/2008 (Α' 263), «Τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση, όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση

της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριοή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων».

Κατά συνέπεια, οι Υπηρεσίες υποχρεούνται να αποδέχονται, για την διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών, ως μέσα απόδειξης των στοιχείων της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, τα εξής:

το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, την σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης, το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Ωστόσο, κατά τις συναλλαγές του Έλληνα πολίτη με τη Διοίκηση, επιβάλλεται η επίδειξη του πρωτοτύπου των προαναφερόμενων εγγράφων.

Κατά τη συμπλήρωση δε, της απαιτούμενης αίτησης για τη διεκπεραίωση μιας διοικητικής διαδικασίας, θα πρέπει να αναγράφονται σε αυτή τα στοιχεία εκείνου του μέσου απόδειξης που επιδεικνύεται από τον πολίτη, π.χ. στην περίπτωση που επιδεικνύεται η άδεια οδήγησης αναγράφεται ο αριθμός της άδειας αυτής, στην περίπτωση που επιδεικνύεται το ατομικό βιβλιάριο υγείας αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του ασφαλισμένου κ.λπ.

Τι ισχύει όμως ως προς τα μέσα απόδειξης που έχει λήξει η ισχύς τους;

Α) Σύμφωνα με το νόμο, γίνονται αποδεκτά το ατομικό βιβλιάριο υγείας, ακόμα και αν δεν έχει θεωρηθεί για το τρέχον έτος, καθώς και η άδεια οδήγησης, ακόμα και αν έχει λήξει, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα βασικά στοιχεία του κατόχου τους.

Β) Το διαβατήριο «παλαιού τύπου» και το δελτίο ταυτότητας «παλαιού τύπου» ή η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα, ακόμη και αυτή που λόγω παρέλευσης πολλών ετών από την έκδοσή της δεν είναι αναγνωρίσιμο το πρόσωπο που προσκομίζει την ταυτότητα σε σχέση με τη φωτογραφία του δελτίου, γίνονται δεκτά για την απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας των ενδιαφερομένων κατά την διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών, αφού τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του προσώπου που κατέχει το «παλαιού τύπου» διαβατήριο ή η «παλαιού τύπου» ή «κομμένη ταυτότητα» (π.χ. όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης κ.λπ.) και τα οποία είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές του με την Διοίκηση παραμένουν σταθερά (αμετάβλητα).

Τι ισχύει με την κομμένη ταυτότητα

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η κομμένη ταυτότητα γίνεται δεκτή κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από το ΥΠΕΣ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΣ στο επίσημο site

Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι τα παραπάνω έγγραφα γίνονται δεκτά, ως επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους, για την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητα του πολίτη που τα φέρει, αποκλειστικά και μόνο έναντι των διοικητικών αρχών και προς διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών και όχι για άλλο σκοπό.

Το διαβατήριο π.χ. «παλαιού τύπου» δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως ταξιδιωτικό έγγραφο λόγω μεταβολής του θεσμικού πλαισίου έκδοσής του.
Είναι προφανές, ότι ο κάτοχος των προαναφερθέντων εγγράφων είναι υπεύθυνος να δηλώνει την τυχόν μεταβολή των στοιχείων του (π.χ. αλλαγή επωνύμου).

Γ) Το δελτίο ταυτότητας πολιτών Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), του οποίου έχει λήξει ο χρόνος ισχύος του, γίνεται επίσης δεκτό ότι, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του νόμου, όσον αφορά την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας «παλαιού τύπου» ή «κομμένης», όταν προσκομίζεται από τον πολίτη κατά την διεκπεραίωση υποθέσεών του από τις διοικητικές Αρχές και από τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε., γίνεται εξίσου αποδεκτό.

Ειδικότερα, αφού το δελτίο ταυτότητας που έχει λήξει θεωρείται, γενικά, ως έγγραφο ικανό για την απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας του κατόχου του, για την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων, πρόκειται για μια κατηγορική ιδιότητα αυτού, η οποία δεν αλλοιώνεται όταν αφορά σε δελτίο ταυτότητας πολιτών κρατών- μελών της ε.ε.

Δ) Αντίθετα, τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών των ως άνω χωρών, που έχουν κυρώσει την Συνθήκη Σένγκεν, αποδεικνύονται από τα έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονται και τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών κράτους-μέλους της Ε.Ε., δηλαδή πρωτότυπο δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ.

Δικαιούχοι του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας στο χώρο Σένγκεν λογίζονται, πέραν των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των μελών της οικογενείας τους και οι υπήκοοι τρίτων χωρών και τα μέλη οικογενείας τους, δυνάμει αντίστοιχων συμφωνιών, που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ε.Ε. και των εν λόγω χωρών. Έτσι, οι πολίτες της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, των οποίων οι χώρες τους έχουν συνάψει σχετικές Συμφωνίες με την Ε.Ε., απολαύουν δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας ισοδυνάμου με εκείνο των πολιτών της Ε.Ε.

Εφόσον οι πολίτες των ανωτέρω χωρών εξομοιώνονται ως προς το δικαίωμα εισόδου τους στην Ελλάδα με τους πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε., αναλογικά θα εφαρμόζεται και σε αυτούς, ως προς το ειδικότερο ζήτημα του τύπου των εγγράφων που δύνανται να επιδεικνύουν κατά την είσοδο στη χώρα, η Οδηγία 2004/38/ΕΚ (Π.Δ. 106/2007- Α' 135) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004, που προβλέπει ότι: «...τα κράτη μέλη επιτρέπουν την είσοδο στην επικράτειά τους σε κάθε πολίτη της Ένωσης, ο οποίος φέρει ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.» (άρθρο 5). Συνεπώς, τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών των ως άνω χωρών, που έχουν κυρώσει την Συνθήκη Σένγκεν, αποδεικνύονται από τα έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονται και τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών κράτους-μέλους της Ε.Ε., δηλαδή πρωτότυπο δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ τα οποία θα πρέπει να προσκομίζουν κατά τις συναλλαγές τους με τις Διοικητικές Αρχές.

Ε) «Δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού (γνωστό και ως «Ροζ κάρτα»)» και η «Άδεια παραμονής αλλοδαπού», τα οποία εκδίδονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, γίνονται αποδεκτά από τις διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. της χώρας, για την απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας των αλλοδαπών πολιτών, κατά την διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 2690/1999, όπως ισχύει.

Τα αιτήματα προς τη Διοίκηση μπορούν να υποβάλλονται από τους άμεσα ενδιαφερομένους ή μπορούν να υποβάλλονται και από τρίτα πρόσωπα;

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2690/1999 «Αίτηση του ενδιαφερομένου για την έκδοση διοικητικής πράξης απαιτείται όταν το προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις». Επομένως:

Τα αιτήματα προς την Διοίκηση, για την διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και η παραλαβή των τελικών πράξεων, γίνονται από τους άμεσα ενδιαφερομένους. Και τούτο, προκειμένου να αποδεικνύεται, αφενός η ταυτότητα του ενδιαφερομένου και αφετέρου να διασφαλίζονται τα έννομα αποτελέσματα της βούλησής του, είτε αφορά στην έκδοση πράξης, είτε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.
Για τους ίδιους λόγους, τρίτα πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να παραλαμβάνουν τελικές πράξεις, αντί των άμεσα ενδιαφερομένων, μόνο όταν φέρουν την νόμιμη, για το σκοπό αυτό, εξουσιοδότηση, στην οποία έχει βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής του άμεσα ενδιαφερομένου, από οποιαδήποτε Διοικητική Αρχή, κατά τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Πηγή: ΥΠΕΣ, LAWSPOT.GR

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ #ΨΗΦΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα