Οδικός χάρτης, 4 καυγάδες και 2 ερωτηματικά από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Με σαφή οδικό χάρτη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας συνεχίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Κυριακή.

Το γεγονός του αποσαφηνισμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά και της ομοφωνίας για τα 6 από τα 7 πρόσωπα που πρέπει να τοποθετηθούν στις κενές θέσεις ευθύνης στη βουλή έκανε τα στελέχη της Κουμουνδούρου να μιλούν για πιο αισιόδοξη εικόνα για τη συνέχεια, αλλά και την

ενότητα, του κόμματος. Συγκεκριμένα, μέλη της πλειοψηφίας έκαναν λόγο στο «Dnews» για «ανάσα», ενώ και από τους 6+6 και την Ομπρέλα μιλούσαν για το θετικό της ύπαρξης, πλέον, αποσαφηνισμένου οδικού χάρτη. Από τη συνεδρίαση ήταν απών ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που ερμηνεύτηκε ως επιλογή διάθεσης να μην επηρεάσει τις αποφάσεις.

Ο οδικός χάρτης

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα πράγματα είναι σαφή:

- Την Τετάρτη ξανασυνδριάζει η ΠΓ, κυρίως για την προετοιμασία του κόμματος για τις προγραμματικές δηλώσεις.

- Στις 15 ή/και 16 Ιουλίου Συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να κατατεθούν οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων για την προεδρία.

- Στα τέλη Αυγούστου συγκαλείται Διαρκές Συνέδριο, δηλαδή Συνέδριο με τους παλιούς σύνεδρους του προηγούμενου Συνεδρίου του Απριλίου του 2022.

- Στις 3 ή/και 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκλογή νέας ηγεσίας προκειμένου ο νέος πρόεδρος να μιλήσει στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο 16 – 17 του μήνα.

- Τον Νοέμβρη συγκαλείται έκτακτο συνέδριο, δηλαδή συνέδριο με νεοεκλέντες συνέδρους.

Τα προσωρινά πρόσωπα στη Βουλή

Σε σχέση με τα πρόσωπα επιλέχθηκαν:

- Ο Σωκράτης Φάμελλος αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

- Η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

- Οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη αναλαμβάνουν χρέη Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.

- Ο Διονύσης Καλαματιανός θα είναι Γραμματέας της ΚΟ.

- Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι διευθυντής της ΚΟ.

Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να επικυρωθούν σήμερα από την ΚΟ του κόμματος.

Οι 4 Καυγάδες

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, ιδίως γύρω από 4 σημεία.

1. Ο Παναγιώτης Ρήγας έθεσε με επιμονή το θέμα της σφοδρής αντιπαράθεσης την οποία είχε με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο το βράδυ των εκλογών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προξένησε την έντονη αντίδραση των Νάσου Ηλιόπουλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι τόνισαν ότι η πρώτη συνεδρίαση επίσημου οργάνου του κόμματος μετά από δραματικές εξελίξεις δεν θα πρέπει να ξεκινήσει με μια τέτοια συζήτηση. Το θέμα παραπέμφθηκε, τελικά, στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

2. Ο Χρήστος Σπίρτζης, μεταξύ άλλων, πρότεινε να παραιτηθούν όλα τα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις και συμμετέχουν σε όργανα τα οποία έχουν εκλεγεί από την Κεντρική Επιτροπή και να αναδειχθούν άλλα στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ στα μέσα Ιουλίου. Την πρόταση αυτή στήριξαν Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ζωή Καρκούλια. Στην πρόταση αντέδρασαν έντονα αρκετοί από την Ομπρέλα, τους 6+6, αλλά και από την πλειοψηφία υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει με απερχόμενο πρόεδρο και ταυτόχρονα χωρίς Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και ΠΓ.

3. Διαφωνία καταγράφηκε και τελικά έγινε ψηφοφορία για το αν την τρίτη θέση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου πρέπει να αναλάβει η Θεοδώρα Τζάκρη, την οποία υποστήριζαν οι τάσεις της πλειοψηφίας ή η Σία Αναγνωστοπούλου, την οποία στήριξαν οι 6+6 και η Ομπρέλα.

4. Απρόσμενη ένταση δημιουργήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης όταν τέθηκε το θέμα σχετικά με μια φημολογία που προέκυψε για το αν ο Σωκράτης Φάμελλος θα μπορούσε να θέση υποψηφιότητα για την προεδρία, δεδομένου ότι ανέλαβε την ευθύνη του προσωρινού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από την Ομπρέλα και τους 6+6 τονίστηκε ότι στελέχη των τάσεων, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν προτάθηκαν για τις προσωρινές θέσεις για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή ότι ενδέχεται να είναι υποψήφιοι. Το ζήτημα δεν αποσαφηνίστηκε, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καταστατικό ή άλλο τυπικό κόλλημα.

Τα 2 ερωτηματικά

Από τη συνεδρίαση της ΠΓ προέκυψαν αρκετά συμπεράσματα, αλλά και 2 ερωτηματικά.

1. Το πρώτο από αυτά προκύπτει από το ζήτημα της τελευταίας στιγμής σχετικά με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Φάμελλου για την προεδρία, γύρω από το οποίο δημιουργήθηκε αρκετή ένταση και το σημαντικότερο, συσπείρωσε μεγάλο μέρος της πλειοψηφίας υπέρ αυτής της δυνατότητας. Κορυφαία στελέχη της Κίνησης Μελών που ρωτήθηκαν από το "Dnews", άφηναν απολύτως ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που φαίνεται να αντικατοπτρίζει κάποιον σχεδιασμό να τεσταριστεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του πρακτέου στη Βουλή και αν "τραβήξει", να είναι υποψήφιος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε πλήρης ανασύσταση της πλειοψηφίας (Κίνηση Μελών, Ρενέ, Πασοκογενεις, ΔΗΜΑΡ) και κοινές συνεδριάσεις. Επιπλέον, προχωρούσαν στην εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει υποψήφιος που θα εκφράζει συνολικά την πλειοψηφία. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, ο κύριος Φάμελλος να θεωρείται μια υποψηφιότητα που θα συσπείρωνε όλες αυτές τις δυνάμεις περισσότερο σε σχέση με αυτή της Ρένας Δούρου ή πολύ περισσότερο από του Παύλου Πολάκη, ο οποίος φαίνεται πάντως να επιμένει. Ωστόσο, από την Κίνηση Μελών ακούγονται και φωνές που τάσσονται υπέρ μιας περισσότερο "κλασικής" τασικής υποψηφιότητας, αναφέροντας τα ονόματα του Νίκου Παππά, της Όλγας Γεροβασιλη ή ακόμη και του Κώστα Ζαχαριάδη, μολονότι δεν έχει εκλεγεί βουλευτής.

Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ, αλλά και από την ευρύτερη μεσαία στελέχωση της πλειοψηφίας για μια ενδεχόμενη στήριξη της Έφης Αχτσιόγλου. Επίσης, από τη δημοσίευση της ομιλίας Τεμπονέρα από τον ίδιο φαίνεται να προκύπτει σχετικά απλό συμπέρασμα ότι δεν θα συμμετέχει τελικά στην κούρσα, εκτός αν οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής αναιρέσουν αυτές της ΠΓ και η εκλογή προέδρου γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης, ο κύριος Τεμπονέρας μοιάζει να προσπαθεί να εκφράσει τη βούληση σε μερίδα της βάσης για την ανάγκη ολικής επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ίσως να έχει περισσότερο χαρακτήρα συσσώρευσης πολιτικού κεφαλαίου για το μέλλον, δεδομένου πως σε αυτή τη φάση υπάρχει το εμπόδιο οτι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και επομένως δεν θα μπορούσε, αν εκλέγονταν, να είναι πρόεδρος της ΚΟ και να συμμετέχει στις συζητήσεις στη Βουλή

2. Το μεγαλύτερο ίσως ερωτηματικό που έχει δημιουργηθεί μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση αφορά στο αν υπάρχει σύγκλιση της Ομπρέλας και των 6+6, δεδομένων της γραμμής Τσακαλώτου για το θέμα Ρήγα – Τζανακόπουλου, αλλά και τη στήριξη του Νάσου Ηλιόπουλου για την ανάληψη της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου από διάφορα στελέχη της Ομπρέλας.

Είναι, δε, βέβαιο ότι σε επίπεδο βάσης των δύο τάσεων αρκετές φωνές πιέζουν για κοινή υποψηφιότητα νέου προέδρου, ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο να όλα αυτά θα καταλήξουν σε κοινή υποψηφιότητα ή απλώς σε κοινή δέσμευση για στήριξη σε όποιον από τους δύο περάσει στον επόμενο γύρο.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΠΟΛΙΤΙΚΗ_ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ #ΚΑΥΓΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα