Πιο χαλαροί ρυθμοί στο κυβερνητικό έργο, με «γκάζι» όμως στους ελέγχους και διαρκή επιφυλακή στο αντιπυρικό μέτωπο

Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς λόγω ολιγοήμερων θερινών διακοπών, αναμένεται να κινείται το προσεχές δεκαήμερο το κυβερνητικό έργο, όχι όμως και στο σύνολό του ο κρατικός μηχανισμός που παραμένει σε απόλυτη εγρήγορση σε αρκετά πεδία, με βασικότερο την αντιπυρική προστασία καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη πυρκαγιών και ακραίων καιρικών φαινομένων, με την τρέχουσα εβδομάδα να θεωρείται μάλιστα δύσκολη, όπως τόνισε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω ενίσχυσης των ανέμων.

Σε εγρήγορση βρίσκονται όμως και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι καλούνται

την περίοδο αυτή να βάλουν φρένο μεταξύ άλλων και στο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης παραλιών, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από το επεκτεινόμενο σε ολοένα και περισσότερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, "κίνημα της πετσέτας".

Το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η κυβέρνηση είναι ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού και η εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη είναι να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

"Οι πολίτες, και στα περιστατικά στην Πάρο και σε άλλες περιπτώσεις, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν το αυτονόητο, το οποίο εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, πως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να τηρείται", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι έλεγχοι κατά την τρέχουσα περίοδο δεν αφορούν όμως μόνο στις παραλίες, αλλά και σε τομείς όπως η ακρίβεια και η αγορά εργασίας, όπου υπό το βάρος και της επικαιρότητας, έχει προαναγγελθεί και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η εντατικοποίησή τους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για διαρκείς αυστηρούς ελέγχους στην αγορά σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών και εν γένει τις πρακτικές αισχροκέρδειας, διαμηνύοντας μάλιστα και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι "θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας".

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επίσης για εντατικούς ελέγχους για τήρηση της νομοθεσίας στην αγορά εργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

"Η Πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων και αυτός ο εντατικός έλεγχος της αγοράς από το υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχιστεί με επιμονή και με διάρκεια", ήταν το μήνυμα που επίσης εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης κατά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντιδρά η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Σε ότι αφορά πάντως τα εργασιακά η κυβέρνηση βρίσκεται την ίδια ώρα αντιμέτωπη με πολύ έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης με αφορμή το νομοσχέδιο που προαναγγέλθηκε ότι θα τεθεί σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα και με αυτό μεταξύ άλλων "διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες".

Αυστηροί έλεγχοι έχουν προαναγγελθεί όμως και στο πεδίο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που έχει προσδιοριστεί ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, με τον αρμόδιο υπουργό να επαναλαμβάνει και χθες ότι σε αυτό το θέμα "το αυτοκίνητο της κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν".

Το μήνυμα που εκπέμπεται με ξεκάθαρο τρόπο από την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για εντατικούς ελέγχους παντού, το ερώτημα όμως είναι εάν υφίσταται σε όλες τις περιπτώσεις και το απαιτούμενο προσωπικό για να φέρει εις πέρας ένα τόσο αυξημένο έργο το οποίο θα έχει διάρκεια και δεν θα εξαντλείται σε ένα "σαφάρι" κατά την πρώτη περίοδο με επιβολή προστίμων, χωρίς την ανάλογη συνέχεια.

Πρόκειται για ερώτημα το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο διαφαίνεται πως οι ελλείψεις, λόγω υποστελέχωσης, είναι σημαντικές σε αρκετούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις να μετριαστούν από ψηφιακά εργαλεία που ρίχνονται στην μάχη, π.χ κατά της φοροδιαφυγής.

Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχίσουν να κινούνται αυτή την περίοδο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τις 28 Αυγούστου θα είναι έτοιμος ο ψηφιακός αριθμός προτεραιότητας που θα βάλει τέλος στις χειρόγραφες λίστες και στις ουρές στο Κτηματολόγιο.

Σε ρυθμό διακοπών είναι βέβαιο ότι δεν θα κινηθούν και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς επιβεβαιώθηκε και κατά την προχθεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία αύξηση της πίεσης κυρίως μέσω της θαλάσσιας οδού.

#ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΕΛΕΓΧΟΙ #ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα