Σερβία - Κόσοβο: «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία», λέει ο Πεσκόφ - Στήριξη και από Κίνα

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα.

Ενώ η Δύση προσπαθεί να ηρεμήσει τα πράγματα, η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Σερβία.

Σύμφωνα με το euractiv, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατηγόρησε τη βία για την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστεί τα πολιτικά

δικαιώματα της Σερβίας και δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας «να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

«Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μάο.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη Δύση και υποστηρίζει τη Σερβία.

«Καλούμε τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να κατηγορεί για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο τους απελπισμένους Σέρβους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και την ελευθερία τους με ειρηνικά και μη ένοπλα μέσα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από τότε που ξεκίνησε η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σερβία αρνήθηκε να εφαρμόσει τις περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας ή να ευθυγραμμιστεί ευρύτερα με το μπλοκ και τη γραμμή εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Σερβία απολαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας και ότι η Wagner είναι παρούσα στη χώρα και κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

«Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους»

Σε ό,τι αφορά την κρίση στο Κόσοβο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν. «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους», είπε. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ταραχές στο Κόσοβο, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα. Περί τους 4.000 νατοϊκοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.

#ΝΑΤΟ #ΣΕΡΒΙΑ #ΚΟΣΟΒΟ #ΠΕΣΚΟΦ
Keywords
Τυχαία Θέματα