Τουρκικά ΜΜΕ αναρωτιούνται αν θα έχουν «χημεία» Χακάν Φιντάν - Γιώργος Γεραπετρίτης

Μια μεγάλη περιέργεια περιτριγυρίζει την Τουρκία, με τα μέσα να «αναρωτιούνται» κατά πόσο ταιριάζουν τα χνώτα των νεοεκλεγμένων υπουργών εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Δημοσίευμα της τουρκικής hurriyet, σε σημερινό της πρωτοσέλιδο, χαρτογραφεί το προφίλ του νέου υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα σε δημοσίευμά της αναφέρει:

Ελληνικά ΜΜΕ αναφέρει πως Τουρκία και Ελλάδα

έχουν αναθέσει τα υπουργεία Εξωτερικών σε δύο ανθρώπους τους οποίους οι ηγέτες, σε Αθήνα και Άγκυρα, τους θεωρούν «έμπιστους».

«Οι Έλληνες ελπίζουν ότι οι νέοι υπουργοί, Γιώργος Ιεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, θα τα πάνε καλά»

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη δεύτερη θητεία του στον Γιώργο Ιεραπετρίτη, γνωστό ως «έμπιστό» του.

Μια νέα σελίδα άνοιξε στην ελληνική εξωτερική πολιτική μετά την αλλαγή στην Τουρκία

Κατά τη διάρκεια των εντάσεων με την Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την hurriyet, ο Γεραπετρίτης επέκρινε την Άγκυρα χωρίς να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις.

Από την άλλη πλευρά, η δήλωσή του για το πλοίο Oruç Reis τον Οκτώβριο του 2020 προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από υπερεθνικιστικούς κύκλους.

Στην ερώτηση «τι θα συμβεί αν το Oruç Reis πλησιάσει περισσότερο από 12 μίλια στο νησί Meis», ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε:

«Η κόκκινη γραμμή μας είναι ο σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας. Με τον όρο εθνική κυριαρχία εννοώ τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι 6 μίλια».

Με άλλα λόγια, αντί για τα 12 μίλια που διεκδικούν οι Έλληνες, τόνισε την απόσταση των 6 μιλίων που είναι αποδεκτή σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες και χάραξε εδώ την «κόκκινη γραμμή».

Το ίδιο αναρωτιέται και το CNN Turk, όπου δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο, «Θα τα βρουν Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης;».

Απάντηση όμως σε όλα τα ερωτήματα για τη «χημεία» μεταξύ των δυο ισχυρών ανδρών που θα υπηρετήσουν οι νεοεκλεγμένοι Υπουργοί Εξωτερικών, θα «δώσει» το εγγύς μέλλον.

Τα συγχαρητήρια Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τον πρόσφατο εκλογικό του θρίαμβο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου, ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για την επιτυχία του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέα περίοδος θα φέρει γόνιμες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η ιστορικά περίπλοκη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχει αμαυρωθεί από εδαφικές διαφορές, διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες.

Παρά το ιστορικό των διαφορών και των διαφωνιών που χρονολογείται εδώ και αιώνες και τις τεταμένες σχέσεις τα τελευταία χρόνια λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων στη Μεσόγειο, οι δύο γείτονες έχουν εντείνει την αλληλεγγύη τους για τα θανατηφόρα περιστατικά φέτος.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ομάδες διάσωσης και προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, η Τουρκική Δημοκρατία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και προσέφερε βοήθεια.

Επιπρόσθετα, μετά το δυστύχημα, η Τουρκική Δημοκρατία επέτρεψε τη μεταφορά ενός Έλληνα κρατούμενου στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του.

Η συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Εδώ και καιρό, οι δύο άντρες είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να έχουν συνάντηση στο Βίλνιους, χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο.

#ΧΑΚΑΝ_ΦΙΝΤΑΝ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκικά ΜΜΕ, Χακάν Φιντάν - Γιώργος Γεραπετρίτης,tourkika mme, chakan fintan - giorgos gerapetritis