Δρ Ηλία: Ποιους κινδύνους διατρέχουν τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες

Για τους κινδύνους που διατρέχουν  τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία.

Όπως ανέφερε, κάθε χρόνο στην Κύπρο 4-5 παιδιά μπορεί να υποστούν παραλίγο πνιγμό ή πνιγμό σε πισίνες ή θάλασσες, τονίζοντας ε ότι οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν τα παιδιά τους μόνα και χωρίς επιτήρηση.

Κληθείς να σχολιάσει εάν ισχύει το ότι πρέπει να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που το παιδί έχει φάει για να μπορέσει

να μπει στη θάλασσα ή την πισίνα, ο Δρ. Ηλία είπε πως εάν το παιδί θα κολυμπήσει στα βαθιά, που θα χρειαστεί να καταβάλει προσπάθεια, τότε θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες μετά το φαγητό.

Εάν μείνει στα ρηχά, ο κίνδυνος είναι μειωμένος.

Όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, είπε πως η άμεση ή έμμεση έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα είναι απαγορευτική για τα παιδιά, καθώς είναι οι ώρες με την πιο έντονη ηλιοφάνεια.

Τα παιδιά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εγκαύματος, αφυδάτωσης και ηλίασης.

Όπως είπε, έτυχε να νοσηλευτούν παιδιά στο Μακάρειο λόγω ηλίασης και σπασμών.

Τόνισε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό στα παιδιά με δείκτη προστασίας 50+, 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, ακόμη και εάν το παιδί θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα, ενώ θα πρέπει να καλύπτονται και τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, όπως το κεφάλι.

Για να αποφύγει την αφυδάτωση ένα παιδί, θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά, κυρίως νερό, και να τρώει φρούτα και λαχανικά.

Το σύνδρομο του ξεχασμένου βρέφους

Ο Δρ. Ηλία αναφέρθηκε και στο σύνδρομο του ξεχασμένου βρέφους. Πρόκειται για τα περιστατικά όπου γονείς ξεχνούν στο αυτοκίνητο τα παιδιά τους με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Όπως είπε, στις ΗΠΑ το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με 35 βρέφη να πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Στην εποχή μας, είπε, οι γονείς έχουν πολλά στο μυαλό τους με αποτέλεσμα κάποιοι να ξεχνούν τα παιδιά στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα και μέσα σε αυτά αναπτύσσονται θερμοκρασίες θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να πεθαίνουν από αφυδάτωση.

Όσον αφορά την Κύπρο, τα περιστατικά είναι αρκετά σπάνια.

Όπως είπε, συμβαίνει ένα περιστατικό κάθε 5-6 χρόνια.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα