POS: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τη μείωση στο μισό των τραπεζικών προμηθειών στις συναλλαγές

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα, βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από την μείωση, στο μισό, των τραπεζικών προμηθειών για πληρωμή μέσω καρτών και POS.

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά στην αλυσίδα των πληρωμών με ένα συγκεκριμένο πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ. Το δε πλαφόν θα επιβληθεί οριζόντια σε όλης την «αλυσίδα» πληρωμής μέσω κάρτας, δηλαδή θα αφορά τις επιμέρους προμήθειες

των τραπεζών, των εκκαθαριστών και εταιρειών (Mastercard, Visa).

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Κάπως έτσι, η συνολική προμήθεια κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 1% (μπορεί να φτάσει και το 2%). Το πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων είναι πολλαπλάσιο για περίπτερα και λαϊκές αγορές, όπου το κόστος χρήσης των POS φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις να εκμηδενίζει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων.

Πρακτικά, με την νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα εφαρμοστεί άμεσα, η μέση προμήθεια του 1% θα μειωθεί στο 0,5%. Το μέτρο θα αφορά συγκεκριμένους ΚΑΔ και επιχειρήσεις με στόχο να βοηθηθεί το «μαγαζί» της γειτονιάς» και όχι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Ουσιαστικά, θα «στηρίζεται» το περιθώριο κέρδους σε μικρές επιχειρήσεις που «ζουν» κυρίως με συναλλαγές έως 10 ευρώ και θα εξαιρούνται σούπερ μάρκετ και αλυσίδες στο εμπόριο και την εστίαση, με μεγάλους τζίρους. Για παράδειγμα θα «ψαλιδίζεται» η προμήθεια στον μικρό φούρνο και στην λαϊκή αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο για την μεγάλη αντίστοιχη αλυσίδα. Το ίδιο προφανώς θα ισχύσει και στο εμπόριο.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ η κυβέρνηση περίμενε να υπάρξει από την πλευρά των τραπεζών και των εκκαθαριστών δικιά τους παρέμβαση για την μείωση των προμηθειών. Ενώ οι τράπεζες ήταν διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών, από το 0,20% στο 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες, οι οι υπόλοιποι κρίκοι της «αλυσίδας» (δηλαδή οι πρόσθετες επιμέρους προμήθειες μέχρι το 1% και 2% ) δεν συμφωνούν. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση παρεμβαίνει και νομοθετεί για τους τρεις!

Εξάλλου, λιγοστεύει ο χρόνος έως την προθεσμία της 30η Απρίλιου για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS με το ΥΠΕΘΟ να διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ότι τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται. H ΑΑΔΕ ψάχνει καθημερινά τους 25.000 «εξαφανισμένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού ενώ αναζητείται λύση για τις περίπου 10.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς βρίσκονται στην λίστα του Τειρεσία.

Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στα POS και η δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS (να μην γίνεται δηλαδή μονό μέσω κινητών τηλεφώνων) καθώς στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι η περαιτέρω επέκταση του συγκεκριμένου συστήματος πληρωμών στο λιανεμπόριο.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
POS, Ποιοι,POS, poioi