Taste Atlas: Τα παϊδάκια στην κορυφή των καλύτερων πιάτων με αρνί! Εφτά ελληνικές συνταγές στις κορυφαίες του κόσμου- Ανάμεσά τους και το αντικριστό
Τα ελληνικά αρνίσια παϊδάκια κατέκτησαν την κορυφή της λίστας του Taste Atlas με τις καλύτερες συνταγές για αρνί και όσοι έχουν δοκιμάσει το υπέρτατο πιάτο της ελληνικής κουζίνας γνωρίζουν ότι δικαίως βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
Μάλιστα, στην ίδια λίστα του Taste Atlas με τις κορυφαίες συνταγές για αρνί βρίσκονται συνολικά εφτά ελληνικά πιάτα που οι έλληνες καλοφαγάδες έχουν μάθει να τιμούν: Τα παϊδάκια είναι στην 1η θέση, το κλέφτικο στην 8η, τσιγαριστό αρνί
Ωστόσο, το κορυφαίο ίσως πιάτο με αρνί, η συνταγή που αναδεικνύει το μεγαλείο του αρνιού (και του ψήστη), το αρνί στη σούβλα δεν βρίσκεται στη λίστα…
1η θέση στα παϊδάκια«Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ποικιλία φρέσκων μπαχαρικών πριν ψηθούν στα κάρβουνα. Σερβίρονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή το κρεμώδες και δροσιστικό τζατζίκι» γράφει το Taste Atlas.
Lamb carries strong religious connotations, and lamb dishes have been the traditional Easter meal for centuries. Learn more about the best rated lamb dishes in the world: https://t.co/uHFoWxgWIj pic.twitter.com/zKIKNUY1X4
— TasteAtlas (@TasteAtlas) March 30, 2024 Κλέφτικο στην 8η θέση«Το κλέφτικο είναι ένα ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις. Το τυλίγουν σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε φούρνο. Λέγεται κλεφτικό γιατί προέρχεται από τους ”κλέφτες”, αντάρτες του βουνού της Ελληνικής Επανάστασης που μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, έτσι ώστε να μην χάνονται αρώματα ή να μην φαίνεται ο καπνός, καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις τους. Σήμερα ψήνεται σιγά σιγά για να είναι ζουμερό και να γλιστράει από το κόκκαλο. Το κλέφτικο συνήθως μαγειρεύεται με πατάτες που απορροφούν το ζουμί. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να είναι κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνδυάσετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί» σχολιάζουν στο Taste Atlas.
Τσιγαριστό στην 11η θέση«Το τσιγαρίστο είναι παραδοσιακό ελληνικό πιάτο και προέρχεται από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αρνί και τσιγαρίζοντας το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να ”σβήσει” το πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα υλικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό» γράφει το Taste Atlas.
Αρνί με πατάτες στον φούρνο στην 21η θέση«Αυτό το ελληνικό κλασικό πιάτο αποτελείται από έναν συνδυασμό ψημένης- στον φούρνο- πατάτας και ένα μπούτι αρνιού, το οποίο μπορεί να μαριναριστεί ή να καρυκευτεί με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Το πιάτο παρασκευάζεται κυρίως για ειδικές περιστάσεις ή οικογενειακές συγκεντρώσεις και συνήθως σερβίρεται με λίγο χυμό λεμονιού. Συνοδεύεται με σαλάτα και ψωμί στο πλάι» είναι η περιγραφή για το πιάτο που πρωταγωνιστεί στα κυριακάτικα γεύματα.
Αντικριστό στην 22η θέση«Το αντικριστό είναι μια παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος κρέατος στην Κρήτη. Ένα νεαρό αρνί (ή ένα κατσίκι, σε σπάνιες περιπτώσεις) κόβεται σε τέσσερα κομμάτια (που λέγονται γουλίδια), αλατίζεται και τοποθετείται σε μεγάλα ξύλινα σουβλάκια που είναι γύρω από τη φωτιά σε κύκλο, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, την ένταση της φωτιάς και την απόσταση μεταξύ της φλόγας και του κρέατος. Αυτή η διαδικασία αφήνει το κρέας να ψηθεί στο δικό του λίπος με τη θερμότητα να προέρχεται από τις φλόγες. Το όνομα αντικριστό σημαίνει απέναντι από τη φωτιά, περιγράφοντας αυτή τη μοναδική τεχνική. Το κρέας ψήνεται αργά, μερικές φορές έως και 6 ώρες. Παλαιότερα το αντικριστό ήταν συνηθισμένο στα χωριά του Ψηλορείτη, αλλά σήμερα το συναντάμε οπουδήποτε στην Κρήτη. Παραδοσιακά, μαγειρεύεται από άνδρες, τις περισσότερες φορές βοσκούς» είναι η περιγραφή του Taste Atlas.
Μαούρι Καλύμνου στην 100η θέση«Το μαούρι ή μουούρι αποτελείται από ένα ολόκληρο αρνί ή κατσικάκι που συνήθως πασπαλίζεται γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι και αλείφεται παντού με φρέσκο βούτυρο πριν το γεμίσουν με ψιλοκομμένο συκώτι αρνιού, ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, ελαιόλαδο. Στο μείγμα συνήθως βάζουν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως φύλλα δάφνης, κανέλα, κύμινο, γαρύφαλλο, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθο και πιπέρι. Άλλα κοινά υλικά που περιέχονται στη γέμιση είναι κουκουνάρια, σταφίδες, αυγά, τυρί. Αφού γεμιστεί, τοποθετείται σε πήλινο σκεύος, σκεπάζεται με καπάκι και αφήνεται να ψηθεί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Παραδοσιακά, η κατσαρόλα σφραγίζεται για να εγκλωβιστεί η ζέστη και τα αρώματα μέσα, με αποτέλεσμα το κρέας να είναι απίστευτα χυμώδες, τρυφερό και γευστικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με αυτή τη σπεσιαλιτέ είναι ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να κλείνουν ολόκληρο τον φούρνο με τούβλα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έβγαινε καπνός ή μυρωδιά. Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι προέκυψε από την ανάγκη των νησιωτών να κρύβουν την τροφή τους από τους Τούρκους και τους πειρατές. Στην Κάλυμνο, αυτή η κρεατική λιχουδιά συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται το Πάσχα. Παρόμοια πιάτα με μικρές παραλλαγές απολαμβάνει κανείς και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα».
Βυζάντι Καρπάθου στην 102η θέση«Το Βυζάντι είναι μια σπεσιαλιτέ με κρέας από την Κάρπαθο που αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης. Συνήθως αποτελείται είτε από κατσικάκι είτε από αρνί που είναι γεμάτο με ψιλοκομμένα υλικά, ρύζι ή πλιγούρι και κρεμμύδια. Η γέμιση συνήθως αρωματίζεται με γαρύφαλλο, κύμινο, κανέλα, σκόρδο, άνηθο, πιπέρι, κουκουνάρι και σταφίδες. Μόλις το γεμίσουν, το βάζουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το κλείνουν και το αφήνουν να ψηθεί αργά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης νύχτας. Αυτή η μακρά και αργή διαδικασία μαγειρέματος προσδίδει μια μοναδική γεύση στο κρέας και το κάνει απίστευτα χυμώδες. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα, το βγάζουν από τον φούρνο και το βάζουν κατευθείαν στο τραπέζι. Οι ντόπιοι συνήθως απολαμβάνουν αυτή τη λιχουδιά με άφθονο εκλεκτό κρασί».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Κόκοτας: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή - Τα τελευταία νέα της υγείας του
- “Λύγισε” ο Γιώργος Κατσαρός: “Μας χώρισε μόνο ο θάνατος γιατί έφυγε τόσο νέος, μου στοίχισε πάρα πολύ”
- Έτρωγε σνακ στον καναπέ και κατέληξε στα επείγοντα: Πίστεψε ότι πνίγηκε από κόκαλο, αλλά ήταν κάτι πολύ χειρότερο – ΒΙΝΤΕΟ
- Πέντε πόλεις στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς, έστω μία φορά στη ζωή σου
- Θρίλερ στον ΟΣΕ Λάρισας: Άγνωστος μπήκε στο σύστημα επικοινωνίας των τρένων
- Μαρινάκης για δημοσίευμα Εστίας: Αισχρά ψεύδη και υπαγορευμένα αποκυήματα φαντασίας
- Sin Boy: Η φωτογραφία του με τον ορό και το μήνυμα στο Instagram - Μόλις βγήκα από την εντατική, γράφει
- Ηράκλειο: Bρήκαν σε χωράφι πύθωνα 5 μέτρων - Οι εικόνες με το φίδι
- Μαρινάκης για δημοσίευμα Εστίας: Γεμάτο αισχρά ψεύδη, στοχοποιούν τη σύζυγο του πρωθυπουργού για να ρίξουν τον ίδιο
- Τσανς Πέρντομο: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 27 ετών ο ηθοποιός της σειράς «Gen V»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Θρίλερ στον ΟΣΕ Λάρισας: Άγνωστος μπήκε στο σύστημα επικοινωνίας των τρένων
- Ομίχλη σκέπασε τα Χανιά – Προβλήματα στις πτήσεις (φωτο)
- Emotion AI: Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη Συναισθημάτων που αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον
- Το ύπουλο σημάδι που δείχνει ότι ίσως η επιδερμίδα σου γερνάει πρόωρα
- Μπαλάσκας για Πισπιρίγκου: Κοντά στα 50 της θα είναι έξω – Ποτέ δεν έχουν μηδενιστεί τα ισόβια
- Ο πιο θερμός χειμώνας ο φετινός: Με 30άρια μπαίνει ο Απρίλιος – «Τροπικοποίηση» της Μεσογείου και θαλάσσιοι καύσωνες
- Δήμος Μαλεβιζίου: Χρηματοδότηση 530.000 ευρώ για την κατασκευή πλατείας στον οικισμό Αμμούδι
- Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι στο φούρνο
- Αεροδρόμιο Χανίων: Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών με 10 πτήσεις από το εξωτερικό
- Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό – Τον σκότωσαν τα ξαδέλφια του επειδή δεν στήριξε συγγενή του
- Τελευταία Νέα FlashNews
- Taste Atlas: Τα παϊδάκια στην κορυφή των καλύτερων πιάτων με αρνί! Εφτά ελληνικές συνταγές στις κορυφαίες του κόσμου- Ανάμεσά τους και το αντικριστό
- Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό – Τον σκότωσαν τα ξαδέλφια του επειδή δεν στήριξε συγγενή του
- Ο πιο θερμός χειμώνας ο φετινός: Με 30άρια μπαίνει ο Απρίλιος – «Τροπικοποίηση» της Μεσογείου και θαλάσσιοι καύσωνες
- Ομίχλη σκέπασε τα Χανιά – Προβλήματα στις πτήσεις (φωτο)
- Θρίλερ στον ΟΣΕ Λάρισας: Άγνωστος μπήκε στο σύστημα επικοινωνίας των τρένων
- Αεροδρόμιο Χανίων: Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών με 10 πτήσεις από το εξωτερικό
- Το ύπουλο σημάδι που δείχνει ότι ίσως η επιδερμίδα σου γερνάει πρόωρα
- Μπαλάσκας για Πισπιρίγκου: Κοντά στα 50 της θα είναι έξω – Ποτέ δεν έχουν μηδενιστεί τα ισόβια
- Emotion AI: Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη Συναισθημάτων που αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον
- Δήμος Μαλεβιζίου: Χρηματοδότηση 530.000 ευρώ για την κατασκευή πλατείας στον οικισμό Αμμούδι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παραλήρημα Βινίσιους: «Οι ρατσιστές να πάνε κατευθείαν στη φυλακή»
- 31 Μαρτίου 1947: Τα Δωδεκάνησα -επιτέλους – ενσωματώνονται στην Ελλάδα!
- Δημήτρης Κόκοτας: Στη ΜΕΘ για 4η μέρα – Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του
- Η Τζένι Γκαρθ στηρίζει την Τόρι Σπέλινγκ μετά το διαζύγιο – «Θα είμαι πάντα στο πλευρό της»
- Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε το δράστη επίθεσης με μαχαίρι σε σταθμό
- Το Μνημόσυνο της Αναστασίας Πατέρα στον Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα [εικόνες]
- Χίος: Διασώθηκαν 22 μετανάστες - Συνελήφθησαν δύο διακινητές
- Ο Μαρινάκης διαψεύδει την ΕΣΤΙΑ: Αισχρά ψεύδη – στοχοποίηση της συζύγου του πρωθυπουργού
- Νέες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης μέχρι και τα τέλη Μάϊου