Bic Bιόλεξ: Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ την διετία 2022-2023- 133% αυξήθηκε το κόστος παραγωγής

Οι ζημιές που έφερε το VPPA, η άνοδος των πωλήσεων στην Ελλάδα που δεν απέτρεψε την γενική κάμψη του τζίρου, το πρόσφατο πρόστιμο και η πάγια επενδυτική δραστηριότητα.

Σημαντικά έχει επηρεάσει η αύξηση των τιμών της ενέργειας το κόστος παραγωγής της BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε., με την εταιρεία να αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις της για την χρήση 2022 που αναρτήθηκαν μόλις χθες στο ΓΕΜΗ

πως το εν λόγω κόστος φέτος βάσει εκτιμήσεων θα παρουσιάσει αύξηση 133%

Ζημιές λόγω VPPA

Φυσικά η πραγματικότητα αυτή καταγράφηκε και στα αποτελέσματα του 2022 καθώς η εταιρεία πραγματοποίησε ζημιές προ φόρων ύψους 21,8 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με την χρήση του 2021 όταν τα καθαρά κέρδη της χρήσης ανήλθαν σε 37, 2 εκατ. ευρώ. «Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην επένδυση που πραγματοποίησε η εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποτίμηση (περίπου 13 εκ. ευρώ ζημιά) του παραγώγου που αποτελεί το προϊόν αυτής της επένδυσης» σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, όπου επίσης σημειώνεται σχετικά πως «τον Νοέμβριο του 2022, η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο εικονικής αγοράς ενέργειας (VPPA) με τρίτο μέρος στα πλαίσια της στρατηγικής βιωσιμότητας για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η εταιρεία δεσμεύεται να αγοράσει ποσότητα 55GWh σε σταθερή τιμή για μία περίοδο 15 ετών από το 2024 έως το 2039»

Διψήφια κάμψη τζίρου αλλά άνοδος στην Ελλάδα

Επίσης το 2022 ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 13,43% από τα 210,3 εκατ. ευρώ του 2021 στα 182,1 εκατ. ευρώ. Βασικός λόγος για αυτό ήταν οι πωλήσεις στην αγορά του εξωτερικού που ανήλθαν σε 162,8 εκατ. ευρώ από 191,45 εκατ. ευρώ το 2021, γνωρίζοντας κάμψη -14,96%. Αντιθέτως, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά το 2022 σημείωσαν μικρή αύξηση κατά περίπου 2,1% σε σχέσημε το 2021 και ανήλθαν σε 19,3 εκατ.. Η αύξηση αυτή προήλθε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και εμπορευμάτων που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα αλλά φυσικά πρόκειται για πωλήσεις που κυμαίνονται περί το 10,5% του συνολικού τζίρου της Bic Βίολεξ.

Επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ την διετία 2022-2023

Η εταιρεία επένδυσε το έτος 2022 για πάγιο εξοπλισμό 28εκ. Ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας. Για το 2023 στόχος της ήταν να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που αφορά κατά βάση την παραγωγή νέων προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων, ανταγωνιστικά σε αγορές υψηλών απαιτήσεων. Οι Δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας για το έτος 2023 προβλέπονταν να φθάσουν περίπου στα 15 εκατ. Ευρώ. Τα Ερευνητικά Έργα ήταν: α. Ανάπτυξη Λεπίδας, β. Ανάπτυξη Μηχανών, γ. Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων, δ. Διεργασίες Πλαστικών και Βιομηχανοποίηση.

To πρόστιμο των 230.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο 230.150 ευρώ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπίστωσαν ότι η «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.» διέθεσε 73 κωδικούς προϊόντων (στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμες και ξύστρες) με υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου.

Ως εκ τούτου επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο 230.150 ευρώ, δηλαδη, το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε από την πώληση αυτών των προϊόντων, κατά παράβαση της νομοθεσίας για το μεικτό περιθώριο κέρδους.

Ποια είναι η Bic Βιολεξ

Η Bic Bιόλεξ προμηθεύει την Ελληνική καταναλωτική αγορά με τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων του Ομίλου BIC που είναι τα γραφικά, οι αναπτήρες και τα ξυριστικά καθώς επίσης και άλλα εμπορεύματα όπως ενδεικτικά αφροί ξυρίσματος, καλσόν, κάλτσες. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη κατ’ εξοχήν παραγωγός για τον κλάδο των ξυριστικών (Λεπίδες & Συσκευές Ξυρίσματος) του Ομίλου BIC και εξάγει τα προϊόντα της από το εργοστάσιο των Αθηνών. Επίσης, η εταιρεία διεξάγει για τον Όμιλο BIC την επιστημονική & τεχνολογική έρευνα καθώς και τον σχεδιασμό και ανάπτυξη των νέων ξυριστικών προϊόντων.

Keywords
Αναζητήσεις
bic-biolex-ependyseis-43-ekat-evro-tin-dietia-2022-2023--133-afxithike-to-kostos-paragogis.htm
Τυχαία Θέματα