FED: Αμετάβλητα διατήρησε ξανά τα επιτόκια - Δεν "βλέπει" περαιτέρω πρόοδο στη μάχη για τον πληθωρισμό

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια της στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ επιβράδυνε τη μείωση του ισολογισμού της, από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη φορά που η Fed διατηρεί σταθερά τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα

της σημαντικότερης οικονομίας του κόσμου καθόρισε για τελευταία φορά το βασικό επιτόκιο στο σημερινό του επίπεδο τον περασμένο Ιούλιο.

Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, όταν η Fed ανέβηκε τελευταία φορά στο υψηλότερο επίπεδό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Η επιτροπή όμως σημειώνει πως παρατηρεί «έλλειψη περαιτέρω προόδου» στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

H επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της FED (FOMC) αναφέρει:

Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η άνοδος των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία το περασμένο έτος. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων. Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρεόγραφα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Από τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των τίτλων της μειώνοντας το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς των τίτλων του Δημοσίου από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Επιτροπή θα διατηρήσει το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς για χρέη αντιπροσωπείας και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και θα επανεπενδύσει τυχόν πληρωμές κεφαλαίου που υπερβαίνουν αυτό το όριο σε τίτλους του Δημοσίου. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Keywords
Αναζητήσεις
fed-ametavlita-diatirise-xana-ta-epitokia----den-vlepei-peraitero-proodo-sti-machi-gia-ton-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα