KYKNOS: Αύξηση τζίρου 21,5% στα 36,3 εκατ. – Με +45% έτρεξαν οι εξαγωγές

Η εκτίναξη της κερδοφορίας, το όραμα μετεξέλιξης σε εταιρεία τροφίμων, η πρώτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και οι «πράσινες» επενδύσεις.

Σημαντική ενίσχυση μεγεθών κατέγραψε στην προηγούμενη οικονομική χρήση (01/07/2022-30/6/2023) η KYKNOS-Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών. Αναλυτικότερα ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 36,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 21,52% σε σχέση με τα 29,9 εκατ. ευρώ της χρήσης 2021-2022. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί

πως παρά το έντονο πληθωριστικό περιβάλλον και την μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η εταιρεία αναπτύχθηκε και σε όγκο πωλήσεων κατά 4,74%. Οι πωλήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 24% ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 45%. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως στον κύκλο εργασιών της χρήσης 2021-2022 περιλαμβάνεται και ποσό πάνω απο 1 εκατ. ευρώ από πώληση ακινήτων, ενώ στην χρήση 2022-2023 δεν υπήρξε τέτοια δραστηριότητα.

Εκτίναξη κερδοφορίας

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 6,58 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 18,22%, με την εταιρεία να κάνει λόγο στην έκθεση διαχείρισης «για ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος που επηρέασε το παραγωγικό κόστος των προϊόντων και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες».

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 57,04% και ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ. ευρώ ενώ πολύ μεγάλη ήταν η άνοδος των κερδών. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 838.620 ευρώ αυξημένα κατά 342,56% ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 237,75% και κυμάνθηκαν περί τα 640.000 ευρω

Η μετεξέλιξη σε εταιρεία τροφίμων

Όσον αφορά την συνέχεια, στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως η εταιρεία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στον κλάδο και βασιζόμενη στην αποκτηθείσα εμπειρία της συνεχίζει να έχει στόχο την ανάπτυξη των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, τους πελάτες και τα κανάλια που δραστηριοποιείται, την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου αγοράς και την βελτίωση των αποτελεσμάτων της.

Γενικότερα, άλλωστε, όραμα της KYKNOS, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες κονσερβοποιίες σε λειτουργία στην Ευρώπη με 109 χρόνια διαδρομής είναι να να συνεχίσει την ανάπτυξή της, εξελισσόμενη περαιτέρω σε μια εταιρεία τροφίμων προσφέροντας φυσικά, φυτικά και γευστικά προϊόντα με ηθικό και βιώσιμο τρόπο σε όλη την διατροφική αλυσίδα από τους αγρότες μέχρι το πιάτο του τελικού καταναλωτή. Για να το πετύχει αυτό, δεσμεύεται να συνεργάζεται στενά με τους αγρότες παραγωγούς, την επιστημονική κοινότητα και τους πελάτες της και να χρησιμοποιεί τις διαθέσιμες τεχνολογίες (πχ. έξυπνη γεωργία) για τη βελτίωση και την αύξηση της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, παραδίδοντας παράλληλα έναν πιο βιώσιμο πλανήτη στην νέα γενιά.

Με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά στην κατηγορία της τομάτας και διεθνή παρουσία σε πάνω από 30 χώρες, τα προϊόντα KYKNOS είναι διαθέσιμα σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων και αποτελούν την πρώτη επιλογή χιλιάδων νοικοκυριών στην Ελλάδα,. Η εταιρεία αναπτύσσει σταθερά το χαρτοφυλάκιο της και μέσα στο 2023, αποφάσισε να μπει στις κατηγορίες της μαγιονέζας και της μουστάρδας, προσφέροντας έξι νέες γεύσεις. Η νέα σειρά στην κατηγορία μαγιονέζα περιλαμβάνει τη Μαγιονέζα Premium, τη Μαγιονέζα Light (με 60% λιγότερα λιπαρά) και τη Mayo Vegan Sauce. Στην κατηγορία της μουστάρδας οι τρεις νέες γεύσεις που παρουσίασε η εταιρεία είναι η Mουστάρδα Mild, η Μουστάρδα Hot και η Μουστάρδα με μέλι.

Πρώτη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως η KYKNOS το 2023 ξεκίνησε την μελέτη και σύνταξη Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αποτελεί την 1η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της KYKNOS Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών καθώς και σημείο εκκίνησης της καταγραφής και καταμέτρησης δεδομένων, που αφορούν στα κριτήρια ESG. Αναφέρεται στις δραστηριότητες της εταιρείας για την οικονομική χρήση 2022-2023 ενώ, για λόγους πληρότητας και συγκρισιμότητας των πληροφοριών, παρουσιάζονται επίσης στοιχεία για τα οικονομικά έτη 2020-2021 και 2021-2022. Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα (In Accordance) με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Απολογισμών Βιωσιμότητας των νεών προτύπων GRI Universal Standards (GR 1, GR 2, GR3) και GRI Τopic Standards.

Επενδύσεις σε φωτοβολταικά

Όσον αφορά την δραστηριότητα της στο πεδίο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, θα πρέπει να αναφερθεί πως η εταιρεία διατηρεί φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1MWp, στις στέγες του εργοστασίου της στα Σαβάλια Ηλείας. Με τη συγκεκριμένη επένδυση αποτρέπεται κάθε χρόνο η έκλυση 1100 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, που σχετίζονται με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον εγκατέστησε και ένα νέο σταθμό ισχύος 1MWp.

Keywords
Αναζητήσεις
kyknos-afxisi-tzirou-215-sta-363-ekat--me-45-etrexan-oi-exagoges.htm
Τυχαία Θέματα