ΔΕΛΤΑ: Πως διατήρησε τα ηγετικά μερίδια αγοράς της

Η συνολική πορεία των κατηγοριών όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΛΤΑ και η θέση της σε κάθε μια από αυτές.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς που διατηρεί η ΔΕΛΤΑ στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται καθώς και για την συνολική πορεία των αγορών περιέχουν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2022, που καταδεικνύουν και την αύξηση τζίρου κατά 15,8% στα 263 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε. Κατά το 2022, η εταιρεία,

παρόλη τη πτωτική τάση της αγοράς σε όγκους σε όλες σχεδόν τις επιμέρους κατηγορίες που δραστηριοποιείται, διατήρησε τα ηγετικά μερίδια αγοράς της

Αναλυτικότερα, η Αγορά του Λευκού Γάλακτος στο σύνολο έτους 2022, ήταν ανοδική σε αξία +6,2%, αλλά αρνητική σε όγκο -5,1%. Όσον αφορά την ΔΕΛΤΑ, διατήρησε την ηγετική της θέση στην κατηγορία λευκού γάλακτος ψυγείου παρά την μικρή υποχώρηση του μεριδίου της -0,1pp σε αξία και -0,5pp όγκο.

Η υποκατηγορία του φρέσκου γάλακτος τα τελευταία χρόνια πέφτει σε πωλήσεις αλλά και σε συνεισφορά σε ολόκληρη την κατηγορία του γάλακτος διανύοντας εκ των πραγμάτων μία περίοδο κορεσμού, με μεγάλο ανταγωνισμό, είτε σε επίπεδο μαρκών ή και άλλων συγγενών υποκατηγοριών και εναλλακτικών αγορών. Το 2022 η αγορά ήταν ανοδική σε αξία +3,2% ενώ αρνητική -6,3% σε όγκο. Στο διάστημα αυτό η ΔΕΛΤΑ με αφορμή τα 70 χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική αγορά, επανατοποθέτησε το φρέσκο γάλα της ως «Καθημερινά Φρέσκο» σε νέες συσκευασίες, καταφέρνοντας να ενισχύσει το μερίδιο της +1,2%pp σε αξία και +0,2%pp σε όγκο. Εντυπωσιακή ήταν η επίδοση της νέας δίλιτρης συσκευασίας , που παρουσίασε αύξηση +41,7% σε όγκο πωλήσεων και +1,8pp σε μερίδιο σε σχέση με την παλιά χάρτινη συσκευασία των 2lt. Σε μία δύσκολη οικονομική χρονιά με διαρκείς ανατιμήσεις που προέκυψαν από τα υπερβολικά αυξημένα κόστη, η ΔΕΛΤΑ κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση, να αυξήσει το μερίδιό της και να αντισταθεί στην πίεση των προιόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL)που σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη μεριδίων.

Η υποκατηγορία γάλακτος υψηλής παστερίωσης το 2022 ήταν ανοδική σε αξία +8,6% και αρνητική -3,5% σε όγκο. Η θέση της ΔΕΛΤΑ ενισχύθηκε στην υποκατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης με μικρή άνοδο μεριδίων στο Mmmilk +0,3pp σε όγκο και αξία, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ενίσχυσε το μερίδιο της μάρκας +1,1% σε αξία και +0,7% σε όγκο.

Η κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία μέσα στο βιομηχανοποιημένο γιαούρτι με συμμετοχή 59% σε αξία και 64% σε όγκο. Το 2022 η κατηγορία κινήθηκε ανοδικά σε αξία +5,5% λόγω ανατιμήσεων αλλά με πτώση στον όγκο -6,1% με το μερίδιο της ΔΕΛΤΑ στο σύνολο της κατηγορίας του στραγγιστού γιαουρτιού το 2022, να παραμένει σταθερό σε αξία και ελαφρά ανοδικό σε όγκο (+0,2pp) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατηγορία είναι αρκετά ανταγωνιστική με δυνατές προωθητικές ενέργειες και έντονη τηλεοπτική παρουσία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υψηλών πιέσεων αναφορικά με τις τιμές, των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL) έχουν έντονη παρουσία κατακτώντας το 2022 τη δεύτερη θέση σε όγκο.

Το 2022 η κατηγορία του γιαουρτιού με φρούτα κινήθηκε πτωτικά σε όγκο -7,2% αλλά θετικά σε αξία +1,3%. Μέσα στην κατηγορία, η ΔΕΛΤΑ με τη μάρκα VITALINE παρουσίασε αρνητική πορεία, -7,5% σε όγκο και -2,6% κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και την μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Σημαντική ήταν η επένδυση των ανταγωνιστών σε προωθητικές ενέργειες μέσα στα καταστήματα, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά τιμής από τα VITALINE φρούτα. Αντιθέτως η σειρά Vitaline Go Protein εμφάνισε διψήφια ανάπτυξη με +25,1% σε όγκο και +35,7% σε αξία λόγω γενικότερης αύξησης της υποκατηγορίας, δυνατών προωθητικών ενεργειών, . Η κατηγορία των γιαουρτιών με φρούτα χαρακτηρίζεται από έντονη τηλεοπτική παρουσία αλλά και δυνατές προωθητικές ενέργειες. Η παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας(PL) δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση καθώς επηρεάζει τη μέση τιμή της κατηγορίας και οδηγεί τον ανταγωνισμό σε διαρκείς προωθητικές ενέργειες. Το μερίδιο της ΔΕΛΤΑ το 2022 παρέμεινε σταθερό σε όγκο και οριακά πτωτικό σε αξία (-0,9%).

Η αγορά του παιδικού γάλακτος κινήθηκε πτωτικά αν και με μικρότερο ρυθμό το 2022 σε όγκο -6,2% αλλά ανοδικά σε αξία +4,9% σε σχέση με το 2021. Η ΔΕΛΤΑ διατήρησε τα μερίδια της σε σχέση με το 2021 σε όγκο και σε αξία.

Η συνολική αγορά του βρεφικού και παιδικού γιαουρτιού το 2022 κινήθηκε πτωτικά τόσο σε όγκο (-7,0%) όσο και σε αξία (-0,3%), οδηγούμενη από την φθίνουσα πορεία του παιδικού και του βρεφικού γιαουρτιού. Συγκεκριμένα η κατηγορία του παιδικού γιαουρτιού σημειώνει πτώση -6,6% σε όγκο και είναι σταθερή σε αξία. Αντίστοιχα η κατηγορία των βρεφικών γιαουρτιών παρουσιάζει πτώση της τάξης του -7,9% σε όγκο και -1,0% σε αξία. Στη συνολική αγορά του βρεφικού και παιδικού γιαουρτιού το 2022 , η ΔΕΛΤΑ με τις μάρκες Advance και Smart κατέχει την 1η θέση.

H αγορά του σοκολατούχου γάλακτος στο σύνολο έτους 2022, ήταν ανοδική σε αξία +4,6%, αλλά αρνητική σε όγκο - 4,5%. Η Δέλτα παραμένει διαχρονικός ηγέτης της αγοράς με μερίδιο 46,3% σε αξία και 41,4% σε όγκο. Συγκεκριμένα το Μilko διατηρεί την 1η θέση στην αγορά του σοκολατούχου με μερίδιο 42,0% σε αξία και 37,4% σε όγκο. Η δεύτερη πρόταση της ΔΕΛΤΑ στην κατηγορία, το σοκολατούχο ‘ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ’ έκλεισε το 2022 με μερίδιο 4,0% σε αξία και 3,7% σε όγκο. Παράλληλα το Milko πρόβαλε διαφημιστικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις της αγοράς (0% sugar, 0% fat, high protein), τοποθετώντας στην αγορά 2 νέους κωδικούς (Vegan και Φράουλα free) ενώ επιπλέον υλοποίησε μια δυναμική ESG καμπάνια (RFA, 35% R-PET, μη αποσπώμενο καπάκι). Υπό αυτές τις πολύ απαιτητικές συνθήκες αγοράς και του έντονου ανταγωνισμού, το Milko προχώρησε επίσης σε μια δυναμική ενέργεια ΕΚΕ ανακατασκευάζοντας 2 αθλητικούς χώρους στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας έτσι δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που δημιουργούν μακροπρόθεσμο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες

Η τάση της συνολικής αγοράς των χυμών το 2022 είναι αρνητική σε όγκο στο -5,5%, αλλά θετική σε αξία στο +3,4% σε σχέση με το 2021. Η Δέλτα, με μερίδιο 27,6% σε αξία και 24,9% σε όγκο στην αγορά των χυμών ψυγείου, αύξησε το μερίδιο της σε αξία με τις μάρκες Life και Smart + 0,4pp σε σχέση με το 2021. Η σειρά χυμών Life Μακράς Διάρκειας με μερίδιο 3,0% σε αξία και 2,0% σε όγκο το 2022 παρουσίασε μικρή μεριδιακή υποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2022, η αγορά του έτοιμου παγωμένου συσκευασμένου τσαγιού κατέγραψε μικρή κάμψη πωλήσεων -0,9% σε όγκο αλλά άνοδο σε αξία +3,7% λόγω ανατιμήσεων. Η ΔΕΛΤΑ με το Life Tsai αύξησε τις πωλήσεις της κατά +1,4% σε αξία και σε όγκο. Σε επίπεδο μεριδίων, το Life Tsai διατήρησε σταθερά τα μερίδια σε αξία και όγκο σε σχέση με το 2021.

Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά όπου η κατηγορία των φυτικών ροφημάτων σταμάτησε να εμφανίζει διψήφια νούμερα ανάπτυξης και μάλιστα κινήθηκε πτωτικά, τόσο σε όγκο με -8,1% όσο και σε αξία με -2,9%. Ωστόσο, η ΔΕΛΤΑ ήταν ο μοναδικός παίκτης στην κατηγορία όπου παρουσίασε ανοδική πορεία και μάλιστα με διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων, +21,7% σε όγκο και +24,1% σε αξία. Σε επίπεδο μεριδίων οι μάρκες της ΔΕΛΤΑ αυξήθηκαν κατά 5,6pp σε όγκο και +4,9pp σε αξία, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες αντίστοιχα είδαν τα μερίδια τους να κινούνται πτωτικά. Από πλευράς επικοινωνίας, το 2022 η ΔΕΛΤΑ συνέχισε να προβάλλει τα προϊόντα της τόσο τηλεοπτικά όσο και με δυνατό ψηφιακό (digital) πλάνο. Παράλληλα, λόγω της συνολικής οικονομικής συγκυρίας και του έντονου ανταγωνισμού, η ΔΕΛΤΑ αύξησε σημαντικά το πλάνο προωθητικών ενεργειών

Keywords
Αναζητήσεις
delta-pos-diatirise-ta-igetika-meridia-agoras-tis.htm
Τυχαία Θέματα