ΕΝΦΙΑ: Παράταση έως 1η Μαρτίου για την έκπτωση του 10% - «Κόπηκε» 1 στις 4 αιτήσεις

Οι αιτήσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) θα υποβάλλονται έως την 1η Μαρτίου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr)

Στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, προχώρησαν με κοινή τους

απόφαση ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

- Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.

- Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον ως την 1η Μαρτίου 2024 (και 19/3/2024 για την επιβεβαίωση των στοιχείων). Κατ' αυτό τον τρόπο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διευκολύνουμε τους πολίτες που δικαιούνται την μείωση ΕΝΦΙΑ να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων τους».

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη δημιουργία της αίτησης, οι λήπτες της ασφάλισης μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να:

-τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
-δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
-δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).
-Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν ειδικότερα, μέσω του σχετικού καταλόγου Συχνών Ερωτήσεων & Απαντήσεων καθώς και του Οδηγού Χρήσης της νέας πλατφόρμας που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, καθώς και μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.

Στο μεταξύ, ένας στους τέσσερις αιτούντες, διαπίστωσε για διάφορους λόγους πως δεν δικαιούται μειωμένο ΕΝΦΙΑ φέτος.

Έως και την Τετάρτη, στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 344.000 οριστικές αιτήσεις έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μετά την αντιστοίχιση των ασφαλισμένων ακινήτων με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, καθώς και 19.000 προσωρινές αιτήσεις. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι πολύ λιγότερες, 261.000 (για την ακρίβεια ΑΤΑΚ-Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), την ώρα που τα ασφαλισμένα ακίνητα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Οι αιτίες για την απόρριψη αιτήσεων αρκετές. Είτε, υπήρχε κάλυψη μόνο για σεισμό και φωτιά χωρίς κάλυψη πλημμύρας, είτε τα ακίνητα είχαν ασφαλιστεί για λιγότερους από τρεις μήνες, είτε η αξία του ασφαλισμένου ακινήτου ήταν μικρότερη της ελάχιστης απαιτούμενης αξίας των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η προθεσμία για τα Airbnb

Στο μεταξύ, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε διαδικασία μίσθωσης τύπου Airbnb, να ελέγξουν τα κατατεθειμένα στοιχεία εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, που αποκτήθηκαν το 2023.

Aπό τον Μάρτιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, με την αξιοποίηση των δεδομένων, που θα στείλουν στην ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO.

Keywords
Αναζητήσεις
enfia-paratasi-eos-1i-martiou-gia-tin-ekptosi-tou-10---kopike-1-stis-4-aitiseis.htm
Τυχαία Θέματα