Επικουρική ασφάλιση: O υφυπουργός Π. Τσακλόγλου παίζει στοίχημα

Θεωρεί ότι το «μέρισμα ανάπτυξης» μπορεί να καλύψει σχεδόν ολόκληρο το ταμειακό κενό που προκύπτει λόγω της μετάβασης στο νέο σύστημα.

Λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του νέου σχεδίου επικουρικής ασφάλισης από το υπουργείο Εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο άνθρωπος που συνέταξε το σχετικό σχέδιο, έδωσε συνέντευξη στην «Ημερησία». Μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής:

- το κόστος μετάβασης είναι μικρό

και διαχειρίσιμο, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της μεταρρύθμισης.
- το πρώτο έτος είναι μόλις 30-40 εκατ. ευρώ αν και σταδιακά αυξάνεται.
- από την μεταρρύθμιση θα σωρευθεί ένα σημαντικό ποσό, σημαντικό τμήμα του οποίου θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.
- το «μέρισμα ανάπτυξης», σύμφωνα με υφιστάμενες εκτιμήσεις, μπορεί να καλύψει σχεδόν ολόκληρο το ταμειακό κενό που προκύπτει λόγω της μετάβασης στο νέο σύστημα.
- αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις του υφισταμένου συστήματος, στο νόμο υπάρχει ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή
- οι ασφαλισμένοι του νέου συστήματος θα είναι προστατευμένοι από ακραίες διακυμάνσεις των αγορών.
- ο ατομικός κουμπαράς - λογαριασμός θα περιέχει τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό
- οι συντάξεις του νέου συστήματος θα είναι αισθητά ψηλότερες από αυτές του υφισταμένου
- η επικουρική ασφάλιση παραμένει το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Είναι δημόσια και υποχρεωτική.
- Όσον αφορά στη διαγενεακή αλληλεγγύη, σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «Δεν είναι δίκαιο για τη νέα γενιά να θεωρούνται ιερά μόνο τα δικαιώματα των σημερινών συνταξιούχων. Ίσης αξίας είναι και τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων, των μελλοντικών δηλαδή συνταξιούχων».

Εδώ η συνέντευξη του υφυπουργού στο δημοσιογράφο Γιάννη Φώσκολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα