Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα): Ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

Υπογράμμισε το υψηλό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές υπογράμμισε ο CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, σημειώνοντας ότι η κλιματική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά βήματα

προς την πράσινη μετάβαση καθώς το πλήγμα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι το κόστος για την Ελλάδα θα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από τις χώρες της Ευρώπης από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με το κόστος να είναι στα 91 ευρώ ανά πολίτη ετησίως» ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 27 ευρώ και στη Γαλλία που ακολουθεί την Ελλάδα είναι στα 62 ευρώ ανά κάτοικο και η Ιρλανδία με 42 ευρώ. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να μας απασχολήσει όλους».

Σημείωσε ότι πολλές φορές οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για την οικονομική συνεισφορά των εταιρειών χωρίς να λαμβάνουν τις επιπτώσεις των επιλογών. Εμφαση έδωσε δε στην ανάγκη να διατεθούν πόροι για πράσινες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Κάθε φορτίο ενέργειας καίγεται και τελειώνει. Χρειαζόμαστε διασυνδέσεις, αποθηκευτικούς χώρους ώστε το πρόβλημα να γίνει ευκαιρία.

Οι λαϊκιστές, επισήμανε, παίρνουν το νήμα από το λόμπι των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, λέγοντας πως όταν χτίζουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο δεν μιλά κανείς, ενώ όταν προσπαθούμε να χτίσουμε ένα αιολικό πάρκο ζούμε ένα εφιάλτη. Μπορεί να χρειαστούν και δέκα χρόνια, εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων, είπε.

Όταν το κράτος πραγματικά θέλει να εμπλακεί με εξηγήσει και πείσει τους ανθρώπους το τι είναι σωστό, αυτοί σε μεγάλο ποσοστό ακούν. Οι κυβερνήσεις όμως δεν εμπλέκονται στο να πείσουν τους ανθρώπους, υπογράμμισε.

Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή αγκάλιασε τις προσπάθειες, αλλά τελευταία -όπως είπε- βλέπουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στα φωτοβολταϊκά από τα αιολικά, κάτι το οποίο δημιουργεί μια ανισορροπία καθώς τα πρώτα λειτουργούν ημέρες με ήλιο και τις πρωινές ώρες.

Δεν βλέπουμε το κράτος στο σύνολό του (ΟΤΑ, κεντρικό κράτος) να βοηθά πολύ στην προσπάθεια, τόνισε και έφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές. Το πρώτο που γίνεται είναι να ανακληθούν όλες οι άδιες για αιολικά πάρκα, αλλά μόνο αυτές, όχι τις άδειες για οικοδόμηση ή βόσκηση, ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα