Ποιες εταιρείες φοβούνται περισσότερο την κρίση στην Ουκρανία

Ποιες είναι αυτές που εδώ και μήνες συζητούσαν, εξέφραζαν φόβους και σχεδίαζαν πιθανά Plan B, σε περίπτωση που γίνει κάτι.

Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει και άλλες παραμέτρους, ειδικά στο επιχειρείν και ακόμα πιο ειδικά στο επιχειρείν των τροφίμων.

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία είναι ο πέμπτος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με τους πιο σημαντικούς ‘’πελάτες’’ της να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα.

Όπου Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβάνουμε και τη χώρα μας, πολλές επιχειρήσεις της οποίας εισάγουν

σιτάρι από την Ουκρανία.

Αυτές είναι λοιπόν που, ήδη, εδώ και μήνες συζητούσαν, εξέφραζαν φόβους και σχεδίαζαν πιθανά Plan B, σε περίπτωση που γίνει κάτι.

Πρόκειται κυρίως για τις εταιρείες παραγωγής ψωμιού, αλλά και ζυμαρικών, με τις δεύτερες, ειδικά, να ‘’τρέμουν’’ μια πιθανή διάρκεια της σύρραξης.

Χαρακτηριστική ήταν, μέσα στον Ιανουάριο, η ατάκα υψηλόβαθμου στελέχους πολύ γνωστής εταιρείας ζυμαρικών στην Ελλάδα, της μίας από τις δύο κυριαρχούσες στην αγορά, «δεν θέλω να φανταστώ τι θα συμβεί αν ξεσπάσει κρίση στην Ουκρανία».

Ήδη, εξάλλου, στελέχη από Ευρωπαϊκές εταιρείες επισήμαναν ότι σε περίπτωση που η σύγκρουση επεκταθεί χρονικά, αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις ψωμιού, αλλά και περαιτέρω αύξηση τιμών σε βασικά τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά τους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα