Πως αντιμετωπίζουν οι έμποροι την επικείμενη κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Αποτελούσε μόνιμο αίτημα των εμπορικών συλλόγων η κατάργησή τους και φαίνεται πως το 2021 ήταν η τελευταία χρονιά ύπαρξής τους.

Από τον καινούργιο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μετά από το ‘’πράσινο φως’’ που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, εκπληρώνοντας ένα

πάγιο αίτημα, τα τελευταία χρόνια, των εμπορικών ενώσεων ανά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BusinessNews, τις πρώτες εβδομάδες του 2022 θα ξεκινήσει η διαβούλευση ανάμεσα στους εμπορικούς φορείς και το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τους εμπορικούς συνδέσμους να αναλαμβάνουν το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει το υπουργείο, έχοντας στη διάθεσή του τη μελέτη, προκειμένου να ορίσει, το πιθανότερο, με σχετική εγκύκλιο, τον τερματισμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων το Μάιο και το Νοέμβριο κάθε έτους.
Αυτή η διαδικασία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, θα ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις με τον κορονοιό και τις μεταλλάξεις του, μέχρι το Πάσχα, γεγονός που σημαίνει ότι η τελευταία φορά που έλαβαν χώρα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Από κύκλους του υπουργείου επισημαίνεται ότι αν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, ο συγκεκριμένος θεσμός θα είχε ρίξει αυλαία από το 2020.

Κατά τους αρμόδιους φορείς, η λογική της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων δεν είναι τιμωρητική προς τους καταναλωτές, αλλά ενισχυτική των κανονικών εκπτώσεων κάθε χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τους φορείς της αγοράς «περισσότερο μπέρδευαν και αποπρονατόλιζαν τον κόσμο, ενώ δεν βοηθούσαν και τους εμπόρους να αυξήσουν τον τζίρο τους».

Από την πλευρά των εμπορικών συνδέσμων υποστηρίζεται ότι μέσω της απουσίας των ενδιάμεσων εκπτώσεων, πλέον, οι δυο κανονικές περίοδοι εκπτώσεων το χειμώνα και το καλοκαίρι θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο, ενώ θα είναι και μεγαλύτερα τα ποσοστά μείωσης που θα γίνονται στις αρχικές τιμές, προκειμένου να είναι ακόμα πιο δελεαστικές για τους καταναλωτές.

Έναρξη το 2013, φθίνουσα πορεία ένα χρόνο μετά

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, δηλαδή ενός 15θημερου με προσφορές πριν από τις δύο κύριες περιόδους εκπτώσεων μέσα στο έτος, 45 ημέρες Ιανουάριο-Φεβρουάριο και 45 τον Ιούλιο- Αύγουστο ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά και συνεχίστηκε από τότε κάθε Νοέμβριο και Μάιο.

Τότε σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είχαν καθιερωθεί, σε μια περίοδο που οι τζίροι των καταστημάτων είχαν πέσει αισθητά με στόχο να δώσουν, νέα ώθηση και ελπίδα στη χώρα προς όφελος του καταναλωτή, της πολιτείας και των επιχειρήσεων.

Τότε, έλαβαν χώρα για πρώτη φορά την περίοδο 1-9 Νοεμβρίου του 2013, ενώ, επίσης, το ίδιο έτος, πανελλαδικά, εκτός της χριστουγεννιάτικης περιόδου, πραγματοποιήθηκε άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου.

Μόλις ένα χρόνο μετά, το 2014, τα πρώτα αρνητικά δείγματα είχαν αρχίσει να φαίνονται στον θεσμό, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 40,2% των επιχειρήσεων είδε τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2013, την πρώτη χρονιά των ενδιάμεσων εκπτώσεων και το 37,2% σε χαμηλότερα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το είχαν δεχθεί οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πωλήσεις ειδών οικιακού εξοπλισμού, με το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν χαμηλότερες πωλήσεις να ανέρχεται στο 47,2%.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης πως τελικά μόνο μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις είχε εμφανίσει αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου του 2014 έναντι του 2013.

Εξάλλου από τότε, οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου προσέγγισαν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος, συγκεκριμένα το 28%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες, το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε για την πλειονότητά τους μεταξύ 11% και 20%.
Επίσης, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πίστευε τότε ότι τελικά η συμμετοχή του στις ενδιάμεσες εκπτώσεις μείωνε τον συνολικό τζίρο, ενώ ένας στους τρεις ότι είχε θετικό αντίκτυπο.

Πτωτική τάση

Οκτώ χρόνια μετά, η συνεχής πτωτική τάση των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για την κίνηση της αγοράς το πρώτο 15θημερο του περασμένου Νοεμβρίου, διάστημα που χρονικά σχεδόν συνέπεσε με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την συγκεκριμένη μελέτη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ιδιοκτητών επιχειρήσεων σε ποσοστό 82,14% απάντησε ότι οι πωλήσεις τους κινήθηκαν πτωτικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ μόνο το 14,29% απάντησε ότι είχαν θετική επίδραση στον τζίρο τους.

Έμποροι: Ανάμικτες απόψεις

Μοιρασμένοι, πάντως, φαίνονται οι έμποροι μπροστά στην απόφαση της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με κάποιους να τις θεωρούν ως «τονωτική ένωση» και με άλλους να εκτιμούν ότι «κανιβαλίζουν» την αγορά και αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ηλεκτρικών ειδών «Καρώνης», Νίκο Καρώνη, το γεγονός ότι ο πελάτης γνωρίζει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να αγοράσει σε καλές τιμές ένα προϊόν που τον ενδιαφέρει είναι κάτι θετικό ενώ το αντίθετο θα δημιουργήσει πρόβλημα. «Αν κάποιος κοιτάξει τους δείκτες του 2020 και του 2021, θα διαπιστώσει ότι οι περίοδοι στις οποίες οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερο είναι οι περίοδοι των εκπτώσεων, είτε των κανονικών, είτε των ενδιάμεσων. Δυστυχώς διανύουμε καιρούς που ο κόσμος έχει χτυπηθεί από μειώσεις μισθών, αναστολές εργασίας, τώρα ήρθε να προστεθεί και η άνοδος στο καλάθι του σούπερ μάρκετ κατά 35%. Οπότε είναι λογικό να αναζητά συνεχώς καλύτερες τιμές για κάποια προϊόντα πιο ακριβά από τα καθημερινής χρήσης, όπως ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρικά. Ως εκ τούτου, είναι λίγο άκαιρη αυτή η κίνηση κατάργησης των εκπτώσεων, αν τελικά προχωρήσει».
Διαφορετική άποψη για το ζήτημα έχει το στέλεχος της εταιρείας δερμάτινων υποδημάτων και αξεσουάρ Sagiakos, Ελένη Σαγιάκου, η οποία από την πλευρά της θεωρεί ότι η παρουσία, τα τελευταία χρόνια, των ενδιάμεσων εκπτώσεων, όπως και γενικά παρατεταμένων περιόδων προσφορών «κατακρεούργησε την αγορά». «Θεωρώ ότι η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι, αναμφισβήτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μου, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα χάος σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις και τις προσφορές, που ξεκινούν για δύο εβδομάδες και καταλήγουν να είναι τελικά για ένα μήνα. Είναι ένας κανιβαλισμός για τους εμπόρους και δεν έχει τελικά και κανένα νόημα γιατί η αύξηση του τζίρου που αποκομίζουμε στο τέλος τους είναι μηδαμινή».
Η κυρία Σαγιάκου εξάλλου, τονίζει ότι η επικείμενη κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι μια καλή ευκαιρία και για τη ρύθμιση του άναρχου τοπίου με τις προσφορές και τις εκπτώσεις που επικρατούν και στα διαδικτυακά καταστήματα, τα οποία έχουν απορροφήσει μεγάλου μέρους του τζίρου από τα φυσικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη στελέχους της εταιρείας ενδυμάτων Helmi, που διαθέτει φυσικά καταστήματα και e-shop: «Είναι ελάχιστος, πλέον, ο κόσμος που ψωνίζει στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, καθώς και τα ίδια τα καταστήματα δεν τις προβάλλουν, πλέον, όσο παλαιότερα, βάζοντας μικρές προσφορές και σε πολύ συγκεκριμένα κομμάτια, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται και οι ίδιοι οι καταναλωτές για να αγοράσουν, αφού μπορεί τελικά να μην βρουν αυτό που θέλουν. Το προτιμητέο είναι δύο φορές το χρόνο, με καλά ποσοστά έκπτωσης, που ξεπερνούν το 40%, για να μπορούν να έχουν αντίκρισμα και να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα