Σταύρος Κωνσταντινίδης, CEO Eurimac: «Συνεχίζουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Ουκρανία, οι άνθρωποι δίνουν τον υπέρτατο αγώνα»

Ο CEO της βορειοελλαδίτικης εταιρείας ζυμαρικών παραδέχεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έμμεση επίδραση της όλης κρίσης στα κόστη της ενέργειας. 

Εν μέσω του πολεμικού κλίματος στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν, στο μέτρο που μπορούν και είναι εφικτό, να διατηρούν τις οικονομικές σχέσεις με τις δύο χώρες.

Πέρα από αυτές που διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες όπως η ΕΛΤΟΝ ή η Γρηγόρης Σαράντης και προχώρησαν

τις προηγούμενες ημέρες σε προσωρινή παύση εργασιών, αποδεικνύεται ότι όσες εταιρείες μπορούν, συνεχίζουν τις συναλλαγές.

Μία από αυτές είναι και η εταιρεία ζυμαρικών Eurimac που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία μάλιστα και πριν από μερικές ημέρες προχώρησε και σε μια κίνηση ανθρωπιάς προς τον χειμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, καθώς πέρα από τα φορτία που θα ξεκινούσαν για το κανονικό τους δρομολόγιο με την παράδοση των ζυμαρικών, μαζί πήγαν και άλλα 500.000 συσκευασιών από όλα τα είδη ζυμαρικών της εταιρείας, ως δωρεά για τους Ουκρανούς πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση, περισσότερα από 50.000.000 πακέτα ζυμαρικών εξήχθησαν τη χρονιά που πέρασε σε 57 χώρες από τη Eurimac, μεταξύ των οποίων και στην Ιταλία, με την εταιρεία να διατηρεί τον τίτλο ως η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία ζυμαρικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο CEO της εταιρείας Eurimac Σταύρος Κωνσταντινίδης στο BusinessNews «προς το παρόν συνεχίζουμε να εξάγουμε στην Ουκρανία, δεν έχουμε επηρεαστεί και παρότι αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό των εξαγωγών μας, θέλουμε, όσο μπορούμε να συνεχίσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, εφόσον φυσικά μπορούμε να πληρωνόμαστε».

Ο ίδιος, συγκινημένος, μιλά για τη στιγμή που παραδόθηκε η δωρεά των ζυμαρικών από τη Eurimac στους Ουκρανούς πολίτες: «Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Αφού οι οδηγοί που ήρθαν να πάρουν τα προϊόντα μας ευχαρίστησαν, μας είπαν «Πάμε να δώσουμε τα ζυμαρικά στον κόσμο στο Κίεβο και μετά πάμε να πάρουμε τα όπλα για να πολεμήσουμε. Οι άνθρωποι αντιστέκονται, δίνουν τον υπέρτατο αγώνα, βλέπω μια σθεναρή αντίδραση σε όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν πως αγαπούν πολύ την πατρίδα τους».

Πέρα από τις εξαγωγές που δεν έχουν επηρεαστεί, στην εταιρεία δεν υπάρχει ακόμα επίδραση και από τις εισαγωγές σίτου, καθώς οι αγορές σίτου που κάνει για τα προϊόντα της αφορούν μόνο το σκληρό σιτάρι, το οποίο προμηθεύεται από έλληνες παραγωγούς: «Το μεγάλο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τη δυσκολία στις πρώτες ύλες, αυτή τη στιγμή το έχουν κυρίως οι αλευροβιομηχανίες και οι εταιρείες ζαχαρωδών - αφού αυτό είναι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού και κρουασάν - και όχι οι εταιρείες ζυμαρικών. Εμείς χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα μας σκληρό και όχι μαλακό σιτάρι, το οποίο εξάγουν κατά 33% αυτή τη στιγμή στις υπόλοιπες χώρες η Ρωσία και η Ουκρανία. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, η προμήθεια συνεχίζεται απρόσκοπτα».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κωνσταντινίδης παραδέχεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έμμεση επίδραση της όλης κρίσης στα κόστη της ενέργειας: «Είμαστε μια πολύ ενεργοβόρα εταιρεία και έχουμε δει τον τελευταίο καιρό πολύ μεγάλες αυξήσεις τόσο στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Ήδη, από τα τέλη του Φεβρουαρίου, το φυσικό αέριο πήρε αύξηση κατά 25%, κάτι το οποίο αποδίδεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη. Παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία της ενέργειας, υπάρχει σίγουρα ένας προβληματισμός γιατί είναι από τα απαραίτητα έξοδα της εταιρείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα