Fake news: Αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας

Fake news: Αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας14.11.2018Πρόσωπα

Τι ειπώθηκε για την εξάπλωση του φαινομένου σε εκδήλωση, με τη συμμετοχή γνωστών δημοσιογράφων

Τα fake news (ψευδείς ειδήσεις) έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελούν σχεδόν καθημερινά

αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη και την Αμερική. Η ομάδα Grestart - Δίκτυο Διαλόγου για μια σύγχρονη Ελλάδα, με πρωτοβουλία της συνιδρύτριας του Restart Greece Β. Κόλλια, διοργάνωσε τη Δευτέρα δημόσια συζήτηση με θέμα «Η μάστιγα των fake news - Δεν είναι fake news!» στην αίθουσα εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, συμμετείχαν οι Αρια Αγάτσα, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο διευθυντής Σύνταξης της «δημοκρατίας» Ν. Ελευθερόγλου, οι δημοσιογράφοι Πηνελόπη Γαβρά, Πάνος Αμυράς, Χρήστος Κούτρας, Κώστας Παπαχλιμίντζος, ο Γιώργος Μουρούτης (The president), ο Θανάσης Μαυρίδης (Liberal), o επικοινωνιολόγος Γ. Παπαντριανταφύλλου (KISS FM) και η Αθηνά Κοροβέση (Politisonline).

Στην εισήγησή της η Βάσω Κόλλια επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η αντιμετώπιση του φαινομένου των fake news είναι μια δύσκολη και περίπλοκη προσπάθεια, γιατί κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι προσκρούει στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης. Οπως όμως διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελευθερία της γνώμης δεν κινδυνεύει, αλλά οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους εκείνα τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να κρίνουν οι ίδιοι εάν διαβάζουν fake news, ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των κειμένων και ποιος πληρώνει για το περιεχόμενο. Τα fake news, όπως τα ξέρουμε, δεν θα σταματήσουν. Το κλειδί είναι να έχουν οι πολίτες τα εργαλεία να τα αποκρυπτογραφήσουν και να αντιληφθούν τι είναι αληθινό και τι όχι. Αλλά και η Πολιτεία, από την πλευρά της, αν θέλει να προστατέψει τη δημοκρατία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο θεσπίζοντας αρχές και κανόνες».

Από τη μεριά του, ο διευθυντής Σύνταξης της «δημοκρατίας» Νίκος Ελευθερόγλου τόνισε: «Η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων δεν είναι κάτι νέο, αλλά στο σύγχρονο ειδησεογραφικό περιβάλλον γίνεται με συγκεκριμένους τρόπους, που σχετίζονται, από τη μια πλευρά, με τις διαδικασίες μετάβασης από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στο σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον (facebook, twitter κ.λπ.) και, από την άλλη, με κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους που αφορούν κατά κύριο λόγο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και παρορμούνται, όταν έρχονται σε επαφή με ειδησεογραφικό περιεχόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fake, Αντιμετώπιση,Fake, antimetopisi