Απύθμενη υποκρισία από τον Μητσοτάκη!

Εμπαίζει τους αγρότες. Υποστηρίζει ότι θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες τα προβλήματά τους και θα διαπραγματευτεί αλλαγές στην ΚΑΠ

Oι παροχές της κυβέρνησης προς τους αγρότες τελείωσαν, όμως στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην ανεβάσουν τους τόνους έναντι των μπλόκων, με την προϋπόθεση, φυσικά, πως οι τελευταίοι δεν θα οδηγήσουν τον αγώνα τους σε κλιμάκωση εντός της πρωτεύουσας.

Η θέα των τρακτέρ που έφτασαν χθες στην Αθήνα τρομάζει την κυβέρνηση,

αλλά δεν προκαλεί πανικό. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δείξει πως στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, ακόμα και αν δεν μπορεί να τα καλύψει λόγω πεπερασμένων οικονομικών, αλλά κυρίως να εμφανίσει τον ίδιο στο πλευρό των αγροτών στη μάχη τους για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star, κρίνει ότι η μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας -όπως αντιστοίχως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα δικό του «μέσο πίεσης», όπως είπε, στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ, θα πω “ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις, ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του ‘πρασινίσματος’, για να το πω με απλά λόγια -τη μετάβαση, δηλαδή, σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον-, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική”».

Η κόκκινη, ωστόσο, γραμμή της κυβέρνησης είναι η μη παρεμπόδιση από την πλευρά των αγροτών της κοινωνικής και εμπορικής ζωής της πρωτεύουσας. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες ήταν συνεχείς, με στόχο οι αγρότες να φτάσουν με συντεταγμένο τρόπο στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, και να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική και επαγγελματική ζωή στην πόλη.

Οσον αφορά την «ταμπακιέρα», που δεν είναι άλλη από την ικανοποίηση των αιτημάτων, στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει πως δεν μπορούν να δώσουν κάτι άλλο. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο Μάκης Βορίδης, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα το είχε πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας πως «δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω». «Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Βούλιαξε» το Σύνταγμα από τα δεκάδες τρακτέρ

«Ούτε βήμα πίσω» βροντοφώναξαν χθες στο Σύνταγμα χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαδήλωσαν δίνοντας αγώνα για την επιβίωσή τους. Οι κινητοποιήσεις τους κορυφώθηκαν χθες με την κάθοδο δεκάδων τρακτέρ και χιλιάδων ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στην Αθήνα.

Περισσότερα από 200 τρακτέρ έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως οι Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα και Βοιωτία. Ταυτόχρονα χιλιάδες αγρότες έφτασαν στην πρωτεύουσα από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο με δεκάδες λεωφορεία και τα οχήματά τους, ενώ με πλοία έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη. Ολοι μαζί διεκδικούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, τα ακριβά αγροτικά εφόδια και οι ελληνοποιήσεις.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν στο Σύνταγμα τα πρώτα τρακτέρ, ενώ δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια με αστυνομικούς, όταν αγρότες έσπρωξαν περιπολικό που ήταν σταθμευμένο μπροστά από τη Βουλή. «Δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε απαντήσεις» δήλωσε ένας από τους αγρότες, που θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος για 24 ώρες, έως σήμερα το πρωί. Το κομβόι των τρακτέρ ξεκίνησε στις 9 χθες το πρωί από το Κάστρο Βοιωτίας, έφτασε στο λεκανοπέδιο και από τον Κηφισό συνέχισε από τη λεωφόρο Αθηνών, στην Αχιλλέως, στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Ομόνοια, στην Πανεπιστημίου για να καταλήξει στο Σύνταγμα, όπου παρατάχθηκαν μπροστά από τη Βουλή.

«Αγρότη, πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «Είτε με τα πόδια είτε με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ» είναι μερικά από τα συνθήματα των αγροτών από όλη τη χώρα που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. «Κάνουμε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση εδώ και έναν μήνα για να δείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι. Φτάσαμε σήμερα στην κορύφωση αυτής της κινητοποίησης με αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θέλοντας να αναδείξουμε τα προβλήματά μας και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υποχωρούμε, ότι αγωνιζόμαστε, ότι θέλουμε λύσεις και απαιτούμε ικανοποίηση των αιτημάτων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Στο Σύνταγμα στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν φοιτητές και σωματεία εργαζομένων. Οσοι αγρότες δεν πήγαν στην πρωτεύουσα συμμετείχαν σε άλλες κινητοποιήσεις. Χθες το μεσημέρι παρέμειναν κλειστά τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Εβρο. Επίσης, τις βραδινές ώρες διακόπηκε κατά διαστήματα η κυκλοφορία των φορτηγών στον κόμβο των Καστανιών. Στο τελωνείο των Κήπων στη μία μετά το μεσημέρι διακόπηκε η διέλευση των φορτηγών. Την ίδια ώρα αγρότες της Λέσβου προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα