«Είμαστε απλήρωτοι για χρόνια»

«Είμαστε απλήρωτοι για χρόνια»11.07.2018Πρόσωπα

Κραυγή αγωνίας και έκκληση στον πρωθυπουργό από τους οκτώ μουσικούς της (διαλυμένης) Καμεράτας

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Kραυγή αγωνίας από τους μουσικούς της Καμεράτας. Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι οι οκτώ μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας απεύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας τη διάσωση του καλλιτεχνικού σχήματος, την εκκαθάρισή του από παλαιότερες οφειλές αλλά και την άμεση εκλογή διοικητικού συμβουλίου, κάτι που

εκκρεμεί από το 2015.

«Αν και είμαστε μια ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς, είμαστε ο “φτωχός συγγενής”» υποστήριξε ο τσελίστας Ηλίας Σακαλάκ και συνέχισε: «Δεν πληρωνόμαστε για χρόνια. Πεινάμε. Είναι μεγάλο πλήγμα για έναν άνθρωπο που δουλεύει να μην έχει να θρέψει το παιδί του. Ούτε στον ΟΑΕΔ δεν μπορούμε να πάμε, γιατί τυπικά είμαστε μισθωτοί».

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και απολυμένα μέλη της ορχήστρας που έχουν δικαιωθεί δικαστικά για την απομάκρυνσή τους, μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, την ώρα που ο διαχειριστικός έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές της εταιρίας SOL αδυνατεί να ολοκληρωθεί. Και αυτό αφού, όπως έχει αποκαλύψει σε παλιότερες συνεντεύξεις της η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ δεν μπορεί να εντοπιστεί το σύνολο των οικονομικών αρχείων.

«Η έρευνα για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν προχωρά» τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Πάνος Δημαράς. «Τα στοιχεία έχει παραδώσει ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Στάθης. Οι ορκωτοί λογιστές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» αντέτεινε ο ίδιος.

Από το 2015, όταν παραιτήθηκε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Καμεράτας υπό το βάρος υπουργικών πιέσεων, όπως κατήγγειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, η ορχήστρα παραμένει «ακέφαλη» διοικητικά. Οι μόνιμοι μουσικοί της αρχικά μειώθηκαν από 22 σε 20 και πλέον είναι μόλις οκτώ, ενώ κανένας από αυτούς δεν πληρώνεται κανονικά, ούτε διαθέτει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή συνταξιοδοτική κάλυψη.

Και μπορεί το υπουργείο την περασμένη Παρασκευή να εξέδωσε ανακοίνωση -λίγο μετά την αναγγελία της έκτακτης συνέντευξης Τύπου της ορχήστρας-, στην οποία λέει ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση των θεμάτων της, ωστόσο οι μουσικοί διατείνονται πως το ΥΠΠΟ διατηρεί προς την πλευρά τους «σιγήν ιχθύος».

«Θέλουμε να επανέλθει η ισορροπία στην ορχήστρα» τόνισε ο κ. Σακαλάκ. «Τα τελευταία χρόνια και μέσα σε αυτό το ζοφερό εργασιακό κλίμα χάσαμε τρεις συναδέλφους μας. Δύο “έφυγαν” από καρκίνο, και μια μουσικός αυτοκτόνησε. Θέλω να μιλήσουμε ανθρώπινα. Τόση ώρα μιλάμε για αριθμούς και όχι για τον άνθρωπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα