Το παρασκήνιο του «πολέμου» Ελλάδας - Ρωσίας!

Το παρασκήνιο του «πολέμου» Ελλάδας - Ρωσίας!12.07.2018Πρόσωπα

Κατασκοπευτικό «θρίλερ» με απελάσεις, πράκτορες, ρασοφόρους και χρηματισμούς! Ο ρόλος του non paper από το Μαξίμου

Σε κλίμα «ψυχρού πολέμου» έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, εν μέσω άγριου παρασκηνίου που εκτός από απελάσεις περιλαμβάνει και πτυχές με «πράκτορες», «ρασοφόρους» και χρηματισμούς...

Η κυβέρνηση αποφάσισε να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει

την είσοδο στη χώρα για ακόμη δύο, με τη βαριά κατηγορία των παράνομων ενεργειών εις βάρος της εθνικής ασφάλειας. Η Μόσχα φέρεται ότι απείλησε με αντίποινα. Στην Αθήνα περιμένουν αν και σε ποιον βαθμό θα εκδηλωθεί η ρωσική αντίδραση, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως αυτή θα κρίνει και το πόσο θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις, που είναι ήδη διαταραγμένες τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα προς τη Δύση και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες παρενέβαιναν με μεθόδους «πρακτόρων» σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, προχωρώντας σε παράνομες ενέργειες, μεταξύ των οποίων, όπως τους καταλογίζεται, οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και ρεπορτάζ του Reuters, εμπλέκονται και σε χρηματοδότηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το ελληνικό Δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας τα μέτρα εις βάρος των δύο Ρώσων διπλωματών, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, βάσει του ρωσικού πρακτορείου Interfax, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διαμήνυσε στην Αθήνα ότι «θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών».

Με «ήπιο τρόπο»

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως έγινε προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα με «ήπιο τρόπο», δηλαδή να αποσύρει η Ρωσία τους δύο διπλωμάτες από την Ελλάδα χωρίς να πάρει διαστάσεις η υπόθεση, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, οπότε φτάσαμε στο σημείο της επίσημης απέλασης.
Το γεγονός αυτό μαρτυρά τις κακές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας που επικρατούν μετά την όλο και πιο στενή συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στη Ρωσία φαίνεται πως δεν απέδωσε καρπούς.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η «ψυχρότητα» των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας υπάρχει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και εξελίσσεται σε παγετό. Ενα από τα πρώτα διπλωματικά επεισόδια ήταν η απαγόρευση Ρώσου διπλωμάτη στη χώρα το 2016 και η απάντηση με τη μη διαπίστευση ενός Ελληνα διπλωμάτη από τη Ρωσία. Ακολούθησε η ακύρωση προγραμματισμένης διυπουργικής διάσκεψης, όταν οι Ρώσοι επιχείρησαν να βάλουν στη συνεδρίαση πολιτικούς από την Κριμαία, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει η Ε.Ε., ενώ η Αθήνα καταλογίζει στη Μόσχα παρεμβάσεις, με στόχο τον αφελληνισμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η κόντρα των δύο χωρών και οι απελάσεις των δύο Ρώσων εκτιμάται πως συνδέονται με τις βαρύτατες αιχμές που άφησε το Μέγαρο Μαξίμου με πρόσφατο non paper για τη δράση στη βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένου επιχειρηματία που εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα, φωτογραφίζοντας τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο «ρασοφόρου» που συμμετείχε σε συναντήσεις για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.

Μάλιστα, από κυβερνητικά στελέχη λεγόταν ότι οι απελάσεις αποτελούν και μια μορφή «απάντησης» για τον ρόλο που αποδίδεται στον κ. Σαββίδη...

Το δημοσίευμα για την «παράνομη δραστηριότητα» της Μόσχας

Η σφοδρή ελληνορωσική διπλωματική κρίση αποκαλύφθηκε αρχικά μέσω της «Καθημερινής» και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε διά στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε σε παράνομες ρωσικές ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους Ρώσους διπλωμάτες συγκαταλεγόταν και η «παροχή υλικών και χρηματικών κινήτρων», επιχειρώντας να επηρεάσουν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μητροπολίτες προκειμένου να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος. Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στην εφημερίδα, εντάσσουν σε αυτές τις ρωσικές ενέργειες και τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση. Αναφέρεται επίσης το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα Βίκτορ Γιάκοβλεφ ως ένας εκ των δύο που απελαύνονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Αναφέρονται δε ως παράδειγμα στην προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ, υπονοώντας σαφώς ότι πίσω από τα συλλαλητήρια κρύβονται άνθρωποι της Μόσχας που αντιδρά στη ραγδαία επέκταση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια

Επίσης, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδας - Ρωσίας,elladas - rosias