Τρίμηνη παράταση για παλιές ρυθμίσεις

Η ΑΑΔΕ δίνει περιθώριο στους οφειλέτες να «κλείσουν» τις εκκρεμείς και αρρύθμιστες οφειλές έως τις 19/7

Χρονικό περιθώριο έως τις 19 Ιουλίου έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους οφειλέτες για να «κλείσουν» τις εκκρεμείς και αρρύθμιστες οφειλές τους. Για την αναβίωση των ρυθμίσεων η διάταξη προέβλεπε αρχικά ότι οι οφειλέτες θα έπρεπε μέχρι και τις 19 Απριλίου να πληρώσουν τις δόσεις που εκκρεμούσαν, αλλά και να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις που ενδεχομένως δεν υπέβαλαν.

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί

σε εφαρμογή από το 2014 και μετά, παρέχοντας ευκολίες αποπληρωμής των χρεών από 24 έως 120 δόσεις και οι οποίες χάθηκαν για διάφορους λόγους, είτε δεν πληρώθηκαν δύο δόσεις είτε επειδή δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την περίοδο που οι ρυθμίσεις ήταν ενεργές. Σε αυτό το πλαίσιο οι οφειλέτες να εξοφλήσουν είτε όλο το ποσό είτε τμηματικά ενδεχόμενες παλιές οφειλές τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις νέες και ρυθμισμένες οφειλές τους.

Επιπλέον, «πρόβλημα» θα προκύψει για τον οφειλέτη και σε περίπτωση που δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις εισοδήματος ή ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, ή εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι τις 19 Απριλίου 2024, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αυτή. Αναλυτικά, ο οφειλέτης δεν θα χάνει τις ρυθμίσεις: α) σε περίπτωση που θα προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της, β) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Οι ρυθμίσεις και ο αριθμός των δόσεων

Πρόκειται για τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

• Την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

• Των 100 δόσεων του 2014, που αφορούσε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014.

• Των 100 δόσεων του 2015, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Μαρτίου 2015.

• Των 120 δόσεων του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

• Των 120 δόσεων του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια, των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων.

• Των 72 δόσεων του 2023, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως την 1/2/2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα