Bloomberg: Φρένο Σολτς στην αγορά Eurofighter από την Τουρκία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν αναμένεται να κάνει αποδεκτό νέο αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, καθώς σιγοβράζουν οι εντάσεις για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατη την καταδίκη του Ισραήλ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών αύριο, Παρασκευή (17/11), στο Βερολίνο, ο Ερντογάν πιθανότατα

θα ζητήσει από τον Σολτς να άρει το βέτο που αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, τα οποία χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη αεροπορία της χώρας, λένε Τούρκοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες. Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει στην πώληση, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, που αφορούν την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ανακήρυξη του Ισραήλ ως «κράτους τρομοκράτη» από τον Ερντογάν, καθώς και της Χαμάς ως πολιτικού κόμματος με εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, προστέθηκαν στη λίστα των ανησυχιών, δηλώνουν διπλωματικές πηγές. «Πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού τους, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνία ώστε να «απαντήσει» στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την αντίπαλη Ελλάδα, ανέφεραν.

Ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από το 2019, όταν οι ΗΠΑ απέβαλαν τη χώρα από το πρόγραμμα αγοράς και συμπαραγωγής των πιο προηγμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία, προηγουμένως, είχε συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, τα οποία οι ΗΠΑ θεώρησαν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet. Έκτοτε, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η τουρκική επικύρωση της σουηδικής ένταξης στον ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία πώλησης πολεμικών αεροσκαφών.

#Σολτς #Ερντογάν #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΕΡΟΣΚΑΗ #Eurofighter #Rafale
Keywords
Τυχαία Θέματα