Bloomberg: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά με κόστος

Ορατή σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σημειώνει σε νέο του δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα και τις προκλήσεις για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο σημειώνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια. Για παράδειγμα το ΑΕΠ βρίσκεται

στο επίπεδο που ήταν το 2010, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια του 1/5 του ΑΕΠ της. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28%.

Παράλληλα, το πρακτορείο τονίζει ότι παρότι οι ελληνικές εκλογές δεν αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή της παγκόσμιας γνώμης, εγείρουν σημαντικούς προβληματισμούς, όπως το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια νέα περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει την πορεία που βελτίωσε τη διεθνή θέση της και επανέφερε τη χώρα στα ραντάρ των επενδυτών.

«Το κυριότερο για τους ξένους είναι η Ελλάδα να μην ξαναγίνει πεδίο κρίσης», σημειώνει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα. «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό χρέος της και να διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτό των ομολόγων της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου 1/3 πέρυσι, και σήμερα διαπραγματεύονται με παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.

Το χρέος της Ελλάδας, ωστόσο, παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ η χώρα έχει δρόμο ακόμη να διανύσει έως ότου αναπληρώσει τη χαμένη εποχή της κρίσης χρέους.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εστιάσει κυρίως στο είσόδημα των Ελλήνων, σημειώνει τέλος το πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τον μήνα από 780 ευρώ σήμερα μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ ο αντίπαλός του έχει δεσμευτεί να τον ανεβάσει στα 880 ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες που θα βρίσκεταισ την εξουσία. Το 2010, πριν την οικονομική κρίση, ήταν 740 ευρώ.

BloombergΕΛΛΑΔΑεκλογές 2023ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα