EE: Νέο σχέδιο στήριξης €6 δισ. για τα Δυτικά Βαλκάνια!

Σε ψηφοφορία τη Δευτέρα (11/3), τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμών υιοθέτησαν τη θέση τους για τη Μεταρρυθμιστική και Αναπτυξιακή Διευκόλυνση για τα Δυτικά Βαλκάνια με 65 ψήφους υπέρ, 5 κατά και καμία αποχή.

Δίνοντας έμφαση στις αξίες της ΕΕ, το σχέδιο έκθεσης, που εκπονήθηκε από τους Karlo Ressler (EPP, HR) και Tonino Picula (S&D, HR), υποστηρίζει την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας

τη δέσμευσή τους μέσω της προσέγγισης «πρώτα τα θεμελιώδη».

Αυτή η αρχή συνδέει το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα με τους δύο άλλους κρίσιμους τομείς της ενταξιακής διαδικασίας: την οικονομική διακυβέρνηση και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Οι ευρωβουλευτές σκοπεύουν να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση του Μηχανισμού, εστιάζοντας σε ισχυρότερη κοινοβουλευτική εποπτεία και διαφάνεια. Ο τακτικός διάλογος με την Επιτροπή και η χρήση κατ' εξουσιοδότηση πράξεων θα πρέπει να εντείνει τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση της προόδου του Μηχανισμού και στην εξασφάλιση της ευθυγράμμισης της χρηματοδότησης με τους στόχους της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, η οικονομική σταθερότητα και η περιφερειακή συνεργασία.

Η διευκόλυνση στοχεύει να προωθήσει κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ευθυγράμμιση με την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν σε ένα πλαίσιο που συνδέει τη χρηματοδοτική στήριξη με σαφείς δείκτες προόδου.

Ο Κροάτης ευρωβουλευτής των Χριστινοδημοκρατών Karlo Ressler, συνεισηγητής για την Επιτροπή Προϋπολογισμών, δήλωσε:

«Με αυτήν την πρόταση, η ΕΕ δείχνει μια σαφή δέσμευση προς τη διεύρυνση. Το Σχέδιο Ανάπτυξης έχει όλες τις δυνατότητες να αλλάξει το παιχνίδι και να αποτελέσει πολιτική ενθάρρυνση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς την ενταξιακή διαδικασία, επιταχύνοντας παράλληλα τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι προϋποθέσεις σε τομείς δημοκρατικών προτύπων, κράτους δικαίου και ευθυγράμμισης με τις αξίες της ΕΕ θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο επίσης Κροάτης ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Tonino Picula, συνεισηγητής για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε:

«Η διεύρυνση πρέπει να ανακτήσει την πολιτική της σημασία. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της χρηματοδότησης για τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων, εστιάζοντας στο κράτος δικαίου και τις προϋποθέσεις. Η διαφάνεια είναι το κλειδί, οι προσδοκίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τη νομοθετική πραγματικότητα».

Ιστορικό: Η διευκόλυνση, που αποκαλύφθηκε ως ο θεμέλιος λίθος του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Νοέμβριο του 2023, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τους εταίρους της ΕΕ στην περιοχή, διευκολύνοντας εκτεταμένες κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Στόχος του είναι να προωθήσει τη διαδικασία διεύρυνσης και να επιταχύνει την οικονομική ευθυγράμμιση αυτών των εταίρων με τα πρότυπα της ΕΕ. Από το 2024 έως το 2027, η διευκόλυνση σχεδιάζει να διαθέσει έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, στηρίζοντας τα Δυτικά Βαλκάνια στην ενταξιακή τους πορεία. Η εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων εξαρτάται από την επιτυχή εφαρμογή των καθορισμένων μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κάθε δικαιούχου χώρας.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΕΕ #σχέδιο_στήριξης #Δυτικά_Βαλκάνια
Keywords
Αναζητήσεις
ee-neo-schedio-stirixis-6-dis-gia-ta-dytika-valkania.htm
Τυχαία Θέματα