Kαύσιμα: Στα 2 ευρώ η αμόλυβδη, πλησιάζει και το ντίζελ

Έσπασε το “ψυχολογικό” φράγμα των 2 ευρώ η μέση τιμή βενζίνης, έχοντας ήδη μέσα στο καλοκαίρι σταδιακά γράψει μια αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου. Το μεγάλο ζήτημα βέβαια με την άνοδο των τιμών έχει να κάνει με την άνοδο και του ντίζελ, που αναμένεται να τροφοδοτήσει το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημειώνεται, ότι με βάση το Παρατηρητήριο του ΥΠΑΝ η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 2,002 ευρώ το λίτρο, ενώ μόλις

σε 17 Νομούς είναι οριακά κάτω από τα 2 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει τα 1,80 ευρώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και φλερτάρει με τα 2 ευρώ στις Κυκλάδες!

Βέβαια, με τα δημοσιονομικά δεδομένα των πλημμυρών το σενάριο για Fuel Pass δεν εξετάζεται από το ΥΠΕΘΟ, ενώ τα σενάρια για παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης θα “παγώσουν” τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ουσιαστικά αναμένεται η εξέλιξη των τιμών αλλά και τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των εταιρειών εμπορίας και των διυλιστηρίων, για να φανεί εάν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να συγκρατηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται, ότι τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας, παρά την πορεία της οικονομίας, παραμένουν ενεργά. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πέρσι το 18,7% των νοικοκυριών δεν άνοιξε θέρμανση λόγω ακρίβειας κι αυτό ήταν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη.

Κι αυτό την ώρα, που το brent στις διεθνείς αγορές ξεπερνά τα 92 δολάρια το βαρέλι. Άλλωστε το γεωπολιτικό σκάκι μεταξύυ Δύσης - ΟΠΕΚ- Ρωσίας καλά κρατεί και ήδη ο μαύρος χρυσός είναι στα επίπεδα του περσινού Νοεμβρίου, έχοντας καταγράψει άνοδο 7,5% σε ένα μήνα. Βέβαια οι προβλέψεις παραπέμπουν σε τιμές στα 100 δολάρια για το επόμενο 12μηνο!

"Ανάσα" από αέριο και ρεύμα Πάντως θετικά σημάδια έρχονται από τις αγορές φυσικού αερίου και ρεύματος.. Όπως επισημαίνει η Έκθεση Θερινών Προβλέψεων της Κομισιόν, οι τιμές spot ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 2023-2ο τρίμηνο (κατά 11% για την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 15% για το φυσικό αέριο TTF). Για το 2023-3ο τρίμηνο οι αγορές φαίνεται τώρα να προτείνουν επίπεδα που είναι χαμηλότερα κατά 21% για το φυσικό αέριο και 25% για την ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με αυτό που αναμενόταν την Άνοιξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν οριακά κάτω από τα επίπεδα που αναμένονταν την Άνοιξη για το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να έχουν προσαρμόσει τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας και να υποθέτουν κανονικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να περιορίζονται.

Γιώργος Αλεξάκης

καύσιμαβενζίνηΤιμές
Keywords
Αναζητήσεις
kafsima-sta-2-evro-i-amolyvdi-plisiazei-kai-to-ntizel.htm
Τυχαία Θέματα