Quest: Στην πρώτη γραμμή για επενδυτικές ευκαιρίες-Η πορεία ανά τομέα

Με «όπλο» την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων, κυρίως στον κλάδο των εμπορικών δραστηριοτήτων («έτρεξε» με ρυθμό 12,5% στο 9μηνο), ο όμιλος Quest οδεύει προς ένα θετικό 2023 με ενίσχυση της κερδοφορίας στους περισσότερους τομείς. Μικρό ερωτηματικό αποτελούν τα κέρδη προ φόρων λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αυξημένων αποσβέσεων, αν και η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε καθησυχαστική κατά την χθεσινή (23/11) ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες, η εκτίμηση των

προοπτικών για το σύνολο του 2023 περιλαμβάνει αύξηση των πωλήσεων και ελαφρώς χαμηλότερη κερδοφορία έναντι του 2022. Η πίεση του περιθωρίου στα προϊόντα της Apple εκτιμάται ότι θα ανακτηθεί και θα έρθει σε «ισορροπία» με την ανάπτυξη του τομέα του κλιματισμού (clima sector). Επιπλέον, συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, μία αγορά στην οποία «ποντάρει» έντονα ο όμιλος Quest μέσω της επέκτασης της διανομής προϊόντων της Xiaomi. Σημειωτέον ότι η αύξηση του μεριδίου αγοράς στις εμπορικές δραστηριότητες του εξωτερικού, αλλά και στον clima sector, ήταν τα στοιχεία που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις και τα EBITDA του 9μήνου. Παράλληλα, η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας «Έπαφος» πρόκειται να ενισχύσει τα αποτελέσματα του ομίλου σε δωδεκάμηνη βάση.

Αξιοσημείωτη είναι η πορεία του ομίλου και στις υπηρεσίες πληροφορικής (IT services), όπου οι πωλήσεις και τα κέρδη εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της ισχυρής ζήτησης και των επιταχυνόμενων επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο (εκκρεμή έργα) του συγκεκριμένου κλάδου ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ «πεδίον δόξης λαμπρό» αποτελούν οι επερχόμενες IT επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), οι οποίες πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Όπως επισημάνθηκε, οι συμβάσεις έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αποφέρουν έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που περιλαμβάνονται σήμερα στο ανεκτέλεστο έχουν ορίζοντα μέχρι και 3-4 χρόνια. «Πονοκέφαλος» για τη διοίκηση αποτελεί η εύρεση πρόσθετου προσωπικού για να υλοποιηθεί ο αυξημένος όγκος των έργων.

Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες προβλέπεται αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2023, με την επέκταση του e-commerce να υποστηρίζει την ανάπτυξη της ACS σε «βάθος» χρόνων. Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και ευρύτερα του 9μήνου σε αυτό τον τομέα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Ωστόσο, ένα νέο υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής που έχει δημιουργηθεί, βελτιώνει σταδιακά τις επιδόσεις και την κερδοφορία της εταιρείας εν συνόλω.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος στα ίδια ή σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω των γενικά κακών καιρικών συνθηκών του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, η μείωση των εσόδων στο 9μηνο οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τον όμιλο να «κυνηγήσει» νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον εν λόγω τομέα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο conference call της Πέμπτης αποτέλεσε το πρόσφατο ενδιαφέρον της Quest για την Κωτσόβολος. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, το «μπάσιμο» έγινε στο πλαίσιο της επέκτασης του αποτυπώματος στον κλάδο του retail, όπου προσδοκάται η ενίσχυση της παρουσίας και η διεκδίκηση κάθε πιθανής ευκαιρίας. Όπως αναφέρθηκε, η Quest δεν ήταν πολύ… aggressive σε αυτή την περίπτωση, καθώς υπήρχε ρίσκο ως ένα βαθμό. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα κινηθεί με ανάλογο τρόπο αν παρουσιαστεί άλλη παρόμοια ευκαιρία, πρόσθεσε η διοικητική ομάδα. Τα «ραντάρ» παραμένουν ανοικτά για πιθανές εξαγορές, καθώς παρατηρούνται ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά στο κομμάτι των εμπορικών δραστηριοτήτων. «Η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του ομίλου του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Quest.

Κατά τα λεγόμενα της διοικητικής ομάδας του ομίλου Quest, η κατανάλωση έχει ανακάμψει από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε αναμένεται να είναι καλύτερη η συνολική εικόνα του 2023 σε σύγκριση με το 9μηνο. Τα συνολικά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της Ρουμανίας θα ενταχθεί και η θυγατρική Γ.Ε. Δημητρίου (προϊόντα Toyotomi και άλλα δημοφιλή brand), πέραν της Xiaomi.

Αριστοτέλης Παππάς

#Quest_Συμμετοχών #Quest_holdings #Κωτσόβολος #εμπορικές_δραστηριότητες #IT_SERVICES #ταχυδρομικές_υπηρεσίες #παραγωγή_ενέργειας #ΑΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
quest-stin-proti-grammi-gia-ependytikes-efkairies-i-poreia-ana-tomea.htm
Τυχαία Θέματα