Wall Street: Πληθωρισμός και Fed στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι επενδυτές της Wall Street τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν τον Αύγουστο την ισχυρότερη άνοδό τους σε «βάθος» ενός χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα να μην αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια η Federal Reserve παραμένει ενισχυμένη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones

περίμεναν αυξήσεις της τάξης του 0,6% και 3,6%, αντίστοιχα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε στο 0,3% και 4,3% αντίστοιχα, έναντι εκτιμήσεων για 0,2% και 4,3%. Οι αξιωματούχοι της Fed εστιάζουν περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, καθώς παρέχει καλύτερη ένδειξη σχετικά με το πού οδεύει μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το 50% των ανατιμήσεων ευθύνονται οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,6% σε μηνιαία βάση. Κατά 5,6%, δε, διευρύνθηκαν οι τιμές στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας.

Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση της Fed. Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, τα στοιχεία τιμολόγησης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed δείχνουν από το πρωί της Τετάρτης πιθανότητα 93% να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο πεδίο των συναλλαγών της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 34.648,64 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 χάνει 0,04% στις 4.460,18 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,15% στις 13.752,84 μονάδες. Στο ξεκίνημα και οι τρεις δείκτες σημείωναν θετικά πρόσημα, ωστόσο σταδιακά οι πωλητές δείχνουν να «ανεβάζουν ταχύτητα».

WALL STREET ΗΠΑΠΑΥΣΗFEDERAL RESERVEΑύγουστοςδομικός πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-plithorismos-kai-fed-sto-epikentro-tou-endiaferontos.htm
Τυχαία Θέματα