Αισιόδοξο κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo αυξήθηκε στις 87,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από 86,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξησή του. Οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν την τρέχουσα επιχειρηματική κατάστασή τους ως κάπως καλύτερη, ενώ οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες είναι, επίσης, λιγότερο απαισιόδοξες. Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό επίπεδο.

Στη μεταποίηση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε αισθητά. Οι εταιρείες είναι περισσότερο ικανοποιημένες από την τρέχουσα

επιχειρηματική τους κατάσταση. Ο σκεπτικισμός τους όσον αφορά τους επόμενους μήνες μειώθηκε, επίσης, αισθητά, ιδίως σε πολλούς κλάδους έντασης ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, οι εταιρείες ανέφεραν ακόμη έλλειψη νέων παραγγελιών.

Στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λίγο. Οι πάροχοι υπηρεσιών εκτιμούν την τρέχουσα κατάστασή τους ως λιγότερο καλή. Προσαρμόζουν επίσης τις προσδοκίες τους ελαφρώς προς τα κάτω. Ωστόσο, οι τουριστικές επιχειρήσεις παραμένουν πολύ ικανοποιημένες, ενώ το κλίμα στον τομέα της φιλοξενίας βελτιώθηκε.

Στο εμπόριο, ο δείκτης αυξήθηκε αισθητά. Τόσο οι δείκτες για την τρέχουσα κατάσταση όσο και για τις προσδοκίες σημείωσαν άλμα προς τα πάνω. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο χονδρικό εμπόριο. Αντίθετα, οι λιανοπωλητές έχουν μάλλον χαμηλές προσδοκίες για τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητές τους.

Στις κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε και οι εταιρείες αξιολογούν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως κάπως καλύτερες. Το ίδιο ισχύει και για τις προσδοκίες τους. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στις κατασκευές παραμένει εξαιρετικά αρνητικό συνολικά.

#Ifo #IFO_INSTITUTE #γερμανικές_επιχειρήσεις #επιχειρηματικό_κλίμα #αισιοδοξία
Keywords
Αναζητήσεις
aisiodoxo-klima-stis-germanikes-epicheiriseis-se-schesi-me-ton-oktovrio.htm
Τυχαία Θέματα