Αναθεωρημένος Κώδικας Καλής Πρακτικής για τα δημοψηφίσματα!

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε, την Τρίτη (16/4), την ανάγκη επικαιροποίησης των κατευθυντήριων γραμμών για τη διασφάλιση δίκαιων δημοψηφισμάτων.

Αναγνωρίζοντας ότι τα πρόσφατα εθνικά δημοψηφίσματα αντιμετώπισαν έλεγχο σχετικά με τη διαδικασία και τη δικαιοσύνη, η Συνέλευση συνεργάστηκε προληπτικά με την Επιτροπή της Βενετίας για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες.

Εγκρίνοντας το ψήφισμα με βάση την έκθεση της βουλευτού των Χριστιανοδημοκρατών από την Πορτογαλλία Isabel Meirelles, η Συνέλευση ενέκρινε τον αναθεωρημένο κώδικα ορθής πρακτικής για τα

δημοψηφίσματα και τον συνέστησε στα κοινοβούλια των κρατών μελών και παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στα κοινοβούλια που απολαμβάνουν καθεστώς παρατηρητή ή εταίρου για τη δημοκρατία στη Συνέλευση.

Υπογράμμισε ότι ο Αναθεωρημένος Κώδικας δεν επιβάλλει τα δημοψηφίσματα ως καθολική λύση ούτε υπαγορεύει τη συχνότητα ή το πεδίο εφαρμογής τους. Αντίθετα, παρέχει βασικές κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλιστεί ότι τα δημοψηφίσματα αντικατοπτρίζουν πραγματικά τις επιθυμίες του εκλογικού σώματος, τηρώντας παράλληλα τα διεθνή πρότυπα.

Αν και επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά δημοψηφίσματα, ο Αναθεωρημένος Κώδικας «προσαρμόζεται στην πραγματικότητα των τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές παραδόσεις».

Η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη μέλη να διαδώσουν και να ενσωματώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στα εθνικά τους πλαίσια, προωθώντας «τον διάλογο για τον τρόπο βελτίωσης των υφιστάμενων εθνικών κανόνων για τα δημοψηφίσματα».

Οι βουλευτές προέτρεψαν τα κοινοβούλια των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναθεωρήσουν τους κανόνες δημοψηφίσματος σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Κώδικα για να βελτιώσουν το νομικό και θεσμικό περιβάλλον για το δημοψήφισμα.

#ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ_ΚΩΔΙΚΑΣ #ΚΑΛΗ_ΠΡΑΚΤΙΚΗ #δημοψήφισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα