Ανοιχτή πληγή τα βασανιστήρια στους χώρους κράτησης στην Ευρώπη

10:49 5/1/2024 - Πηγή: Reporter

Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε χώρους κράτησης στην Ευρώπη, είναι το θέμα της έκθεσης του Κύπριου βουλευτή των Σοσιαλιστών Κωνσταντίνου Ευσταθίου, που αναμενεται να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην συνεδριαση της 22-26 Ιανουαριου 2024!

Οπως αναφέρεται, υπάρχει σαφές χάσμα μεταξύ της απόλυτης απαγόρευσης αυτής της εξωφρενικής πρακτικής και της πραγματικότητας

.

Η Επιτροπή Υπουργών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) αναφέρθηκαν στην ύπαρξη μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων ή στη συστημική ή ευρεία φύση του προβλήματος, σε σχέση με ορισμένα κράτη .

Οι αξιόπιστες αναφορές που υποδηλώνουν ότι τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης τείνουν να είναι συστηματικά και/ή ευρέως διαδεδομένα σε κράτη όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είναι ανησυχητικές.

Σύμφωνα με την υπό έγκριση έκθεση, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει να παροτρύνει αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, να εισαγάγουν συστημικές αλλαγές και να διασφαλίσουν τη λογοδοσία.

Η Συνέλευση θα πρέπει επίσης να προτείνει μια σειρά συστάσεων σε όλα τα κράτη μέλη, με σκοπό την πρόληψη και την εξάλειψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης και να καταστεί η Ευρώπη ζώνη απαλλαγμένη από βασανιστήρια.

Αυτές περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας για την εξασφάλιση των κατάλληλων κυρώσεων, την κατάργηση των προθεσμιών παραγραφής, τη διασφάλιση της πρόσβασης σε θεμελιώδεις διαδικαστικές εγγυήσεις από την αρχή της κράτησης, τη βιντεοσκόπηση των ανακρίσεων.

Τα Κράτη Μέρη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (ETS No. 126) θα πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων για την αυτόματη δημοσίευση των εκθέσεων της CPT ως γενικό κανόνα και να διασφαλίζουν την παρακολούθηση των συστάσεων της.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Ευρώπη #βασανιστήρια #ΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοιχτή, Ευρώπη,anoichti, evropi