Απόβλητα: Τέλος ταφής με το «ζύγι» στους Δήμους- Η τροπολογία

Τον τρόπο υπολογισμού του τέλους που θα καταβάλλουν οι Δήμοι και κατ΄ επέκταση (δια των δημοτικών τελών) οι δημότες καθορίζει το ΥΠΕΝ με την τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης σε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες αστικών αποβλήτων με Κωδικούς Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) 20 (αστικά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων των χωριστά συλλεγέντων μερών) και 15 01 (χωριστά συλλεγέντα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων των

ιδιαιτέρως συλλεγέντων αστικών αποβλήτων συσκευασίας), καθώς και τις ποσότητες αποβλήτων που προκύπτουν από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τις Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) αερόβια αναερόβια χώνευση και τις Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΛ), τις αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων με κωδικούς ΕΚΑ 19 12 12 [άλλα απόβλητα (συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων υλικών) από μηχανική κατεργασία αποβλήτων, εκτός εκείνων που αναφέρονται στο 19 12 11], 19 12 10 [καύσιμα απόβλητα (καύσιμα προερχόμενα από απορρίμματα)], 19 05 (απόβλητα από αερόβια επεξεργασία στερεών αποβλήτων), στο 19 06 (απόβλητα από αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων), που διατίθενται Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταψής είναι οι ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) και οι ΟΤΑ. α’ βαθμού τα νομικά Πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ βάσει του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133).

Ανά τόνο

Όπως σημειώνεται το τέλος ταφής ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά (5) ευρώ ανά τόνο και έως τιμή των Τριάντα (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταψής ορίζεται στα σαράντα (45) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των πενήντα (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας σε εκδήλωση για το “οικοσύστημα” βιοοικονομίας στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Περιβάλλοντος Κων. Αραβώσης Αραβώσης και αναφερόμενος στην αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” που πλέον είναι κανόνας σε όλη την ΕΕ σημείωσε ότι θα αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία καθορίζονται τα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων - αποβλήτων όπως πλέον είναι ο όρος - και πλέον θα παύσουν να υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά. Θα είναι το βάρος των παραγόμενων αποβλήτων από κάθε νοικοκυριό το βασικό κριτήριο, όπως είπε, που θα καθορίζει τα τέλη αποβλήτων. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εργώδης διαδικασία ενημέρωσης δημάρχων, πολιτών κτλ μια και οι αντιδράσεις για το τέλος ταφής είναι μεγάλες. “Αλλά θα πρέπει εμείς πρώτοι να πούμε τέλος στο τέλος ταφής με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της σωστής διαχείρισης” τόνισε ο κ. Αραβώσης.

Σημειώνεται ότι με βάση την τροπολογία, το τέλος ταφής αποδίδεται από τους υπόχρεους σε ειδικό λογαριασμό που ο Ε.Ο.ΑΝ. τηρεί για σκοπό αυτόν και διατίθεται για τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί και τα οποία εγκρίνονται από Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάσει τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταψής (ΧΥΤ). Οι υπόχρεοι υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής αντίστοιχα για το α’ και β΄εξάμηνο και αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 30 Απριλίου και έως τις 30 Οκτωβρίου για το .β’ και α΄εξάμηνο αντίστοιχα.

Επίσης με απόφαση δύναται να επιβάλλεται τέλος ταφής πρόσθετα στο τέλος σε ρεύματα αποβλήτων και να προβλέπονται εξαιρέσεις από καταβολή του τέλους ταφής σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, καθώς και σε περιπτώσεις διαχείρισης αποβλήτων από φυσικές καταστροφές.

Από καταβολή του τέλους ταψής εξαιρούνται τα νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από χίλιους (1.000) μόνιμους κατοίκους.

Επίσης το οφειλόμενο των ΟΤΑ. α’ βαθμού για τέλος ταφής του έτους 2022, ύψους έως εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ, καταβάλλεται στον Ε.Ο.ΑΝ., από το Υπουργείο Εσωτερικών, εις βάρος των εγγεγραμμένων προϋπολογισμό του πιστώσεων, για τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, κατόπιν ισόποσης ενίσχυσής τους από κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι 31η Μαΐου 2023. Το ποσό αυτό παρακρατείται το 2024 από τους προβλεπόμενους άρθρο 259 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) πόρους που εγγράφονται προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Γιώργος ΑλεξάκηςΟΤΑτέληαπόβλητα
Keywords
Τυχαία Θέματα