Ασφαλισμένο μόλις το 17% των σπιτιών στην Ελλάδα

16:14 8/2/2024 - Πηγή: Reporter

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πιστή στη συστηματική καταγραφή των ζημιών από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα στα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, προχώρησε σε δημιουργία ενός dashboard φυσικών καταστροφών Nat - Cat Monitor.

Όπως αναφέρει η ΕΑΕΕ, πρόκειται για διαδραστική και εύκολη στη χρήση εφαρμογή, η οποία παρέχει πληροφόρηση

για τις ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Σε αυτήν παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ΕΑΕΕ από τις καταγραφές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για 31 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών κατά το χρονικό διάστημα 2015 - 2023. Η εφαρμογή θα ενημερώνεται διαρκώς με τα στοιχεία νέων καταστροφικών περιστατικών, τα οποία θα καταγραφούν μελλοντικά από την ΕΑΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΑΕΕ παρουσίασε μελέτη με δεδομένα για 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 – 2023, τα οποία κρίθηκαν σημαντικά ως προς την ένταση του φαινομένου, ώστε να καταγραφούν.

Η συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντική καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. €.

Από τη μελέτη γίνεται σαφές ότι οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών είναι πλέον τεράστιες, λόγω :

Αυξημένης συχνότητας περιστατικών, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής (βροχοπτώσεις) είτε περιστατικών μη συνδεδεμένων με το κλίμα (σεισμοί) Ιδιαίτερα αυξημένης σφοδρότητας

Παρόλ’ αυτά το κενό προστασίας στην Ελλάδα παραμένει καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα.

Ως προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι ασφαλίζονται 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο), δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 40%.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ

#Ένωση_Ασφαλιστικών_Εταιριών_Ελλάδος
Keywords
Αναζητήσεις
asfalismeno-molis-to-17-ton-spition-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα