Έκτακτη εισφορά αντί για αφορολόγητο - Εγκρίνονται σήμερα από το Υπουργικό τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου

12:32 9/6/2011 - Πηγή: Reporter
(upd 2) Εκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με κλιμακωτό συντελεστή, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010, περιλαμβάνεται στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ τελικά δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι από το τελικό κείμενο του μεσοπρόθεσμου φαίνεται να απομακρύνεται και η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης
με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.

Στο μεταξύ, απο το υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αναμένεται να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ το βράδυ θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφισή του δε, αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου. Την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.

Απώτερος στόχος η εξοικονόμηση 28,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 έτσι ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί περί το 1% από 10,5% το 2010. Το μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα περιγράφει τις κατευθύνσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα εξοικονόμησης των δαπανών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι εφαρμοστικοί νόμοι για τα φορολογικά μέτρα του 2011. Για αυτά του 2012-2015 θα κατατεθεί ειδικό φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο.

Η πρόσθετη εφετινή προσαρμογή ύψους 6,4 δισ. ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε αποκλίσεις που προέρχονται κατά 2,5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του ελλείμματος, 1 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση, 1,7 δισ. ευρώ από τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και 1,2 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση των μέτρων που είχαν αποφασισθεί στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου.

Η υστέρηση κατά 2 δισ. ευρώ των εφετινών εσόδων οφείλεται: Στις απώλειες 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών, 150 εκατ. ευρώ από μη αύξηση αντικειμενικών αξιών, 100 από τη μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ, 770 από έσοδα παραχωρήσεων αδειών ΟΠΑΠ και αδειών τηλεπικοινωνιών που δεν μπορούν να καταγραφούν, 200 εκατ. ευρώ από τη μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών στα καύσιμα και 500 εκατ. από διάφορα άλλα μέτρα. Απ' την άλλη μεριά, περισσότερα κατά 800 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα, ήταν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (300 εκατ. ευρώ), την περαίωση (300 εκατ.) και 200 εκατ. από άλλα μικρότερα μέτρα.
Τα μέτρα που αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό:

1. Την επιβολή μόνιμης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί προκειμένου να μην πληγούν υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση προέβλεπε μόνον έκτακτη εφαρμογή του μέτρου, πλην όμως εκτιμήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε την έγκριση της τρόικας που επιθυμεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί στα περυσινά εισοδήματα.

2. Την επιβολή έκτακτης εισφοράς
Keywords
Τυχαία Θέματα