Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή… απειλεί και τα κρυπτονομίσματα

Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επεκταθούν στις αγορές κρυπτονομισμάτων και να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη πτώση σε περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, όπως το Bitcoin, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η σύγκρουση στην περιοχή συνεχίζεται μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, κοστίζοντας χιλιάδες ζωές, με τις αγορές να μην μένουν ανεπηρέαστες.

«Οι αγορές παγκοσμίως ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε κοντινές χώρες παραγωγής πετρελαίου,

επομένως οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι σχετικά επιφυλακτικοί», δήλωσε η Γκρέτα Γιουάν, επικεφαλής έρευνας στην πλατφόρμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων VDX, στο CoinDesk. «Καθώς η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε το Σαββατοκύριακο και το κλίμα αποστροφής των κινδύνων στην αγορά αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά σχεδόν 1%», συμπλήρωσε.

Τι δείχνει το… επεισοδιακό παρελθόν

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων καταγράφουν σε γενικές γραμμές απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι βλέπουν αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και πτώση των παραδοσιακών μετοχών, καθώς η αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει το διεθνές εμπόριο.

Ήδη μέσα σε ένα 24ωρο από τη Δευτέρα υπήρξαν ρευστοποιήσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς τα altcoins κατέγραψαν sell-off. Ωστόσο, οι αγορές κρυπτονομισμάτων δείχνουν σημάδια πρώιμης ανθεκτικότητας.

«Προς το παρόν, έχουμε παρατηρήσει μια προσωρινή πτώση στην τιμή του Bitcoin μετά τα συγκλονιστικά νέα της σύγκρουσης, αλλά η τιμή έχει ήδη σταθεροποιηθεί», σημείωσε ο Τζεφ Μέι, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης BTSE. «Τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έχουν δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική αναταραχή στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

«Για παράδειγμα, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε μια απότομη ανάκαμψη στο Bitcoin και στην ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης τον Μάρτιο του περασμένου έτους», πρόσθεσε ο Μέι.

Στις αρχές του 2022, οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είδαν το Bitcoin να πέφτει έως και 7% σε μια μέρα, δείχνοντας τη σημασία και τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Σε τέτοιες περιόδους, συνήθως, οι επενδυτές τείνουν να καταφεύγουν στον χρυσό, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα τείνουν να καταγράφουν απώλειες.

«Βαρίδια» πετρέλαιο και ενέργεια

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν τις αλλαγές στην αγορά πετρελαίου και ενέργειας επί του παρόντος για να αποκτήσουν μια αίσθηση για το πού μπορεί να κατευθυνθεί το Βitcoin.

«Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές επιπτώσεις, εάν επαληθευτούν οι κίνδυνοι επέκτασης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων, πρέπει να παρακολουθούμε ξανά τις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Άλεξ Κουπτσίκεβιτς, ανώτερος αναλυτής αγοράς της FxPro, στο CoinDesk. «Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί ένα κύμα sell-off στις μετοχές, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος για περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων συνολικά», εξήγησε.

«Ωστόσο, εάν δούμε μια γρήγορη επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας, αυτό θα ήταν θετικό για τα κρυπτονομίσματα. Αλλά προς το παρόν, αυτό μοιάζει με λιγότερο πιθανό σενάριο», είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι, προς το παρόν, οι πιθανότητες να καταγράψουν απώλειες οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

κρυπτονομίσματαΙσραήλ
Keywords
Αναζητήσεις
i-sygkrousi-sti-mesi-anatoli-apeilei-kai-ta-kryptonomismata.htm
Τυχαία Θέματα