Ιαπωνία: Δεκάδες νεκροί από τον ισχυρό σεισμό-Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια

10:17 2/1/2024 - Πηγή: Reporter

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, με τα σωστικά συνεργεία να αγωνίζονται και την Τρίτη (2/1) να φτάσουν σε απομονωμένες περιοχές όπου κατέρρευσαν κτίρια, καταστράφηκαν δρόμοι και καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε δεκάδες

χιλιάδες σπίτια.

Ο σεισμός με προκαταρκτικό μέγεθος 7,6 βαθμών σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ωθώντας τους κατοίκους σε ορισμένες παράκτιες περιοχές να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία, καθώς τα κύματα τσουνάμι έπληξαν τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας, παρασύροντας μερικά αυτοκίνητα και σπίτια στη θάλασσα.

Ένα πλήρωμα διάσωσης 3.000 ατόμων από στρατιωτικό προσωπικό, πυροσβέστες και αστυνομικούς από όλη τη χώρα έχουν αποσταλεί στα σημεία του σεισμού στη χερσόνησο Νότο στην επαρχία Ισικάβα.

«Η έρευνα και διάσωση όσων επλήγησαν από τον σεισμό είναι μια μάχη ενάντια στο χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης την Τρίτη, φορώντας μια μπλε στολή που φορούν συνήθως οι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ανακούφισης από καταστροφές.

Ο Κισίντα είπε ότι οι διασώστες δυσκολεύονται πολύ να έχουν πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο, όπου οι έρευνες με ελικόπτερα είχαν ανακαλύψει πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Υπάρχουν περίπου 120 περιπτώσεις ανθρώπων που περιμένουν διάσωση, είπε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πολλές σιδηροδρομικές υπηρεσίες και πτήσεις στην περιοχή έχουν ανασταλεί. Το αεροδρόμιο του Νότο έκλεισε λόγω ζημιών στον διάδρομο προσγείωσης, τον τερματικό σταθμό και τους δρόμους πρόσβασής του, με 500 άτομα εγκλωβισμένα μέσα σε οχήματα στο πάρκινγκ του, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Περισσότερες από 140 δονήσεις έχουν καταγραφεί μετά τον πρώτο σεισμό, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν περισσότερες ισχυρές δονήσεις τις επόμενες ημέρες.

Το θετικό είναι ότι η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας διαβεβαίωσε χθες ότι δεν έχει διαπιστωθεί «καμιά ανωμαλία» στα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια.

#ιαπωνία #σεισμός #ΝΕΚΡΟΙ #πυρηνικά #ΚΙΣΙΝΤΑ
Keywords
Αναζητήσεις
iaponia-dekades-nekroi-apo-ton-ischyro-seismo-asfali-ta-pyrinika-ergostasia.htm
Τυχαία Θέματα