ΗΠΑ: Εξετάζεται η διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού

09:52 2/5/2024 - Πηγή: Reporter

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, χθες (1/5) ενέκρινε με ψηφοφορία της τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, μέτρο που προτάθηκε σε απάντηση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Μέρος

της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατηγορεί τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις για «αντισημιτισμό», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, συνθήματα εχθρικά απέναντι στο Ισραήλ.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε χθες υιοθετεί τον ορισμό του αντισημιτισμού που προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Κατ’ αυτόν, «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους εβραίους, που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους που βάζουν στο στόχαστρο εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».

Επικριτές της πρότασης νόμου επισήμαναν πως ο ορισμός αυτός θα θέσει εκτός νόμου μορφές επίκρισης του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Κατηγόρησαν το Κογκρέσο πως πιέζει την υιοθέτησή του για να καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Για να τεθεί σε ισχύ, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και κατόπιν να επικυρωθεί από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

#ΗΠΑ #Κογκρέσο #αντισημιτισμός #ψήφιση #Ισραήλ #εβραίοι #ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-exetazetai-i-dievrynsi-tou-orismou-tou-antisimitismou.htm
Τυχαία Θέματα