Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με…σύγκρουση ζήτησης και Μέσης Ανατολής

Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (25/4), αφού υποχώρησαν την προηγούμενη ημέρα, καθώς τα σημάδια υποχώρησης της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο τίθενται αντιμέτωπα με τους διευρυνόμενους κινδύνους σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η

έκθεση προμήθειας αυτής της εβδομάδας από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) έδειξε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν λιγότερο από τα προβλεπόμενα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν έναντι των προσδοκιών για πτώση, αντανακλώντας σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης.

«(Η έκθεση) Δεν δίνει ακριβώς μια υγιή κατάσταση της εγχώριας ζήτησης στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, ο οποίος πρόσθεσε ότι και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία επηρεάζουν τις τιμές. «Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα δεν θα είναι στα χέρια της αγοράς πετρελαίου», είπε.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα απότομα την περασμένη εβδομάδα, έδειξε επίσης η έκθεση της ΕΠΕ, καθώς οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν.

Η ανησυχία για τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ προκύπτει εν μέσω ενδείξεων ψύξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Απρίλιο και καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, κάτι που σημαίνει ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θεωρείται πιο πιθανό να καθυστερήσει τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 2,4%.

«Η τρέχουσα αδυναμία στις τιμές, μετά από δοκιμές πάνω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων, οφείλεται στο κλίμα της αγοράς που επικεντρώνεται εκ νέου στους αντίθετους ανέμους της παγκόσμιας οικονομίας λόγω γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο Εμρίλ Τζαμίλ, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στην LSEG Oil Research.

Την ίδια ώρα, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αναμένεται να επεκταθούν καθώς το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση στη Ράφα, στα νότια του θύλακα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου.

Ωστόσο, ο εφοδιασμός πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί ακόμη και δεν έχουν υπάρξει άλλες ενδείξεις άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ενός μεγάλου παραγωγού πετρελαίου, που υποστηρίζει τη Χαμάς, από την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,12% στα 82,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,18% στα 88,18 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ισχυρότερα ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,125% στα 30,215 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,10% στα 2.340,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,44% στα 27,465 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,99% στα 4,5455 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0699 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,11% στο 1,2475 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8569 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ήπια, …σύγκρουση, Μέσης Ανατολής,ipia, …sygkrousi, mesis anatolis