«Καμπανάκι» Γέλεν: Απειλούμαστε με αθέτηση πληρωμών την 1η Ιουνίου

22:11 7/5/2023 - Πηγή: Reporter

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Κυριακή (7/5) ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει έγκαιρα όσον αφορά το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει μια «συνταγματική κρίση», με συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια.

Σε συνέντευξή της στο ABC News τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού» και επανέλαβε την προειδοποίηση

ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο, το οποίο άγγιξε τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να ανεβάσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή. Διαφορετικά, θα ήταν η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές», προειδοποίησε η Γέλεν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου την Κυριακή για τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αθετούσαμε το χρέος μας, θα είχε τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι, τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ και κορυφαίους Δημοκρατικούς, ξεκινώντας μια έντονη διαπραγμάτευση λίγων εβδομάδων προτού… ξεμείνουν οι ΗΠΑ από χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους την 1η Ιουνίου.

ΓΕΛΕΝΗΠΑΑθέτηση πληρωμώνχρεοκοπίαΚογκρέσοόριο χρέους
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα