Και νέες εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων ανακοινώσε το υπ. Οικονομικών...

Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσωςΚαι νέες εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος ακίνητων, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι έχουν αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία καταβολής του τέλους, καθώς επίσης ανάπηροι με ποσοστό 80% και άνω, όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών σε μια ανακοίνωση που εμπεριέχει ωστόσο αρκετές ασάφειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες»– δεν διευκρινίζει ποιες- «ή ακόμη και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις προβλεπόμενες από το
νόμο εξαιρέσεις, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε αυτές, μετά από έλεγχο της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά». Κατά το υπουργείο «ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως», κάτι που ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα νέο αλαλούμ, αφού θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί θα σπεύσουν να ενταχθούν στις νέες εξαιρέσεις, ακόμη και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για ένα δεύτερο γύρο αποστολής sms στον αριθμό 54610 όσων θέλουν να υπαχθούν στις εξαιρέσεις του νόμου (ή στο μειωμένο τέλος των 0,5 ευρώ/ τ.μ., όπως ισχύει για πολυτέκνους με εισόδημα κάτω των 3000 ευρώ) που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε χθεσινή άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν νέας σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή και της διοίκησης της ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων ευπαθών ομάδων. Ακόμη πάντως, εκκρεμεί η αναμενόμενη υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει αναλυτικά, και ρητά, το ποιοι θα εξαιρεθούν τελικά από το τέλος, και με ποιες διαδικασίες. Κατά το υπουργείο, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να εφαρμόσει με τέτοιον τρόπο τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μη διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένα αδυναμία καταβολής του τέλους. Αντίθετα αποφασίστηκε να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά τη δυνατότητα τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.
Ειδική μέριμνα για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, ειδικά όσοι βαρύνονται με στεγαστικά δάνεια, αλλά έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης τους λόγω μείωσης των αποδοχών τους, θα επιχειρηθεί, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών, να λαμβάνεται υπόψη στον διακανονισμό των δανείων και η υποχρέωση καταβολής του τέλους ακινήτων.

Αναφορικά, με την αντιμετώπιση του θέματος των λαθών που περιλαμβάνουν πολλοί λογαριασμοί, το υπουργείο αναφέρει ότι λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ, εκείνη καθυστέρησε να αποστείλει στους δήμους τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα του κάθε δήμου, ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν τα στοιχεία που έχουν σχέση με το εμβα
Keywords
Τυχαία Θέματα