Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ιαπωνική ώθηση

Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (16/6) οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει και πάλι το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,1%.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές ανέτρεψαν τις προηγούμενες απώλειες για να κλείσουν τη μέρα υψηλότερα, με τον Nikkei να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό 33 ετών.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας

κατέγραψε το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος σε περίπου δύο μήνες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, επιλέγοντας να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο έντονης παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της στο -0,1% και δεν έκανε αλλαγές στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε έως και 0,3% σε περίπου 140,70 ανά αμερικανικό δολάριο.

Στα μάκρο, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Νέας Ζηλανδίας παρέμεινε στην περιοχή συρρίκνωσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη υπευθύνων αγορών της χώρας στο 48,9 τον Μάιο.

Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από την ένδειξη 48,8 του Απριλίου, αλλά είναι ο ένατος συνεχόμενος μήνας που ο PMI της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε κάτω από το μακροπρόθεσμο όριο του 53.

Η ανάγνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η χώρα εισήλθε σε τεχνική ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση.

Τα κυβερνητικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση με PMI 41, ακολουθούμενοι από τον κλάδο των μεταλλικών προϊόντων στο 42,5.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, μια απότομη αντιστροφή από την πτώση 0,4% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Διευκρινίστηκε ότι οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν κυρίως στα προϊόντα χαρτιού, τα οποία σημείωσαν αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση.

Άλλοι τομείς που σημείωσαν αύξηση περιλαμβάνουν τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού, καθώς και τη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρονικών ειδών.

Την ίδια περίοδο, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης σημείωσε οριακή πτώση στις τιμές παραγωγού, σημειώνοντας μείωση 0,1% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,66%, κλείνοντας στις 33.706,08 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,93% στις 20.004 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 3.273,33 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,10% στις 11.306,53 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,27% και έκλεισε στις 17.288,91 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 2.625,79 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.251,20 μονάδες, κερδίζοντας 1,06%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναιαπωνίαNikkeiKospi
Keywords
Τυχαία Θέματα