Κι όμως, η CPT ήταν, χθες και προχθές στην Ελλάδα!

Χρειάστηκε, μία εκτενής ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης σήμερα, για να πληροφορηθούμε ότι, η Επιτροπή Καταπολέμησης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) διεξήγαγε Ομιλίες Υψηλού Επιπέδου στην Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση των φυλακών!

Είχε συνομιλίες με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ανώτερους αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα φυλακών στην Αθήνα στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2023.

Οι

συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις συνεχιζόμενες σοβαρές ανησυχίες της Επιτροπής σχετικά με τις θεμελιώδεις ελλείψεις στη μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στις φυλακές.

Η αντιπροσωπεία ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να μάθει για τη δράση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συστημικών προβλημάτων του υπερπληθυσμού και της υποστελέχωσης στις φυλακές. Επιθυμούσε επίσης να μάθει για τα βήματα που λαμβάνονται για την εφαρμογή των συστάσεων της CPT, όπως αναφέρονται στις εκθέσεις της για τις επισκέψεις του 2021 και του 2022.

Επιπλέον, υπό το φως της απόφασης της Επιτροπής τον Μάρτιο του 2022 να κινήσει τη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην έγκριση δημόσιας δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 2, της σύμβασης που ρυθμίζει τη CPT, η αντιπροσωπεία ήθελε να ακούσει απευθείας την ανώτατη ηγεσία της το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε πνεύμα διαφάνειας και όλα τα μέρη εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους στις φυλακές της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της CPT τόνισε εκ νέου τη σημασία της μεταρρύθμισης των φυλακών να αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη την κυβέρνηση, δεδομένου του κρίσιμου δεσμού της στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Η αντιπροσωπεία είχε εκτεταμένη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Οικονόμου, με τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο και τη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη αρμόδια για θέματα φυλακών.

Συνόδευσε επίσης τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα στο Συγκρότημα των Φυλακών Κορυδαλλού όπου συνεχίστηκαν οι συζητήσεις και προβλήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός του Συγκροτήματος. Η αντιπροσωπεία είχε επίσης ανταλλαγή με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, και την ομάδα του. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της CPT ήταν ο Alan Mitchell (Πρόεδρος της CPT) και περιλάμβανε την Elsa Bára Traustadóttir (μέλος της Επιτροπής) και τον Hugh Chetwynd της Γραμματείας της CPT.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕΛΛΑΔΑΟικονόμουCPT
Keywords
Τυχαία Θέματα